Levyarvio: Tom G. Warriorin elämäntyö valmistui vihdoinkin – Triptykonin viimeistelemä Requiem on huikea kokemus

Triptykon with the Metropole Orkest
Requiem (Live At Roadburn 2019)
Century Media

Triptykonin Requiem on kolmiosainen teos, jonka ensimmäinen osa Rex Irae (Requiem) julkaistiin vuonna 1987 Celtic Frostin Into The Pandemonium -levyllä. Trilogian kolmas osa Triptych III: Winter ilmestyi Monotheistilla (2006), mutta toisen osan Warrior pääsi viimeistelemään vasta, kun yhtyeelle tarjottiin mahdollisuutta esittää valmis trilogia tilaustyönä Roadburn-festivaaleilla viime kesänä. Trilogia ei varsinaisesti siis ole Triptykonin, koska kokonaisuuden syntyhistoria kattaa useamman bändin ja pitkän syntykaaren.

Requiem on lopulta huikea kokemus. Tom G. Warriorin edustamien bändien omaperäisyys ja edelläkävijyys sekä tuskaisen synkeät mielenmaisemakuvat ovat jo bändi-intrumenttien puristuksessa jalostuneet timanteiksi. Hollantilainen sinfoniaorkesteri tarjoaa suomalaisen Jukka Iisakkilan johtamana niihin kuitenkin ulottuvuuksia, jotka syventävät sävellyksiä ja loihtivat kappaleisiin sisältyvän hienovaraisen aggression rinnalle myös murskaavaa lohduttomuutta.

Warrior on palannut teoksensa pariin vuosien mittaan useastikin, mutta aina se on jäänyt kesken. Asia on kuitenkin poltellut miestä, mikä on piiskannut häntä myös Triptykonin ja Celtic Frostin levyjen äärellä. Vaikka Triptykon on julkaissut harvakseltaan, voi vain toivoa, että Warriorin elämäntyön valmistuminen poikii myös jatkoa.