Levyarvio: Toverillinen työstö palauttaa mieliin rakastettavan Suomen-keikan – Taj Mahal ja Ry Cooder tributoivat blues-esikuviaan

Arvio julkaistu Soundissa 6/2022.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Taj Mahal & Ry Cooder
Get On Board - The Sounds Of Sonny Terry & Brownie McGhee
Nonesuch

Jo 57 vuotta sitten Taj Mahal ja Ry Cooder soittivat lyhytikäisessä Rising Sons -kokoonpanossa, joka sovitti delta bluesia helisevän folkrockin kuosiin samaan tapaan kuin paikalliskollegat The Byrds kantria. Miehet kulkivat kumpikin omaa hyvin suopeasti noteerattua soolo-, sessio- ja bändiuraansa, kunnes vihdoin päätyivät tekemään sydämellisen tribuutin esikuvallisen bluesduon soitoille, vintage-soundeille ja aidolle folkbluesille. Get On Boardin toverillinen työstö palauttaa hyvin elävästi mieleen 1980-luvun taitteen Suomen-keikan, jossa Terry ja McGhee olivat rakastettavan hyvää pataa yleisönsä kanssa soittoineen ja jutusteluineen.

Tähän formiin sovittautuessaan monitaitoiset ja kokeilunhaluiset Taj Mahal ja Ry Cooder joutuvat alimitoittamaan multitalenttejaan, mikä korostaa väkisinkin kantabluesin alkeellisimpia peruskaavoja. Yhteissoiton ilo, kielisoittimien laajempi kirjo, kapakkapiano ja Joachim Cooderin hienosäädetyt rummut ja basso elävöittävät sessiota suurenmoisesti.

Tutut trad-raidat The Midnight Special ja Pick A Bale Of Cotton palautetaan sovituksina McGheen ja Terryn nimiin, mutta inspiroivampia elämyksiä ovat rennommat renkutukset Hooray Hooray ja Cornbread, Peas And Molasses sekä Blind Boy Fullerin kauniin melodiseksi loihdittu Pawn Shop Blues. Brownien pikkuveljen Stick McGheen Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee -klassikko saa myös muikean maanläheisen muodon.

Lisää luettavaa