Levyarvio: Tylyä todistusta maailmanlopun laidalta – Ronski & Satanic uuttaa keskenään synthwaven ja rapin

Ronski & Satanic
Täältä tullaan kuolema!
Svart

Vaihtoehtorap-yhtye Ronskibiitin ja lasermetalliorkesteri Nightsatanin superbändi onnistuu levymuodossa yli odotusten. Molemmat saavat yhteistyöstä uutta virtaa tekemisiinsä. Ronski & Satanicin tieteenfilofiset ja postapokalyptiset teemat ohjaavat Ronskibiitin virtuoosisia lyriikoita, jotka omillaan luisuisivat helposti tyhjäksi verbaaliakrobatiaksi. Runsaat vokaaliosuudet suuntaavat Nightsatanin ambient-kuilun partaalla horjuneen synthwaven lähemmäksi poppia kuin koskaan aikaisemmin.

Kuuntelijaystävällinen albumikokonaisuus sisältää niin Enigmaa ja 808 Statea kumartavaa downtempoa (Mustat pilvet) kuin hypernopeaa gabberiakin (Nuijasota). Vierailijoista erityismaininnan ansaitsevat musiikillisen sukulaisbändi Tähtiportin puhelaulaja Albert Witchfinder (Coveni), Petri Viitalan fonisoolot sekä Kuumat Siivet -yhtyeen Heidi Horila, jonka taustalaulut takaisivat oikeudenmukaisessa maailmassa soittolistastatuksen Suhteellista- ja Mustat pilvet -kappaleille.

Etukannen kuva ei yllättäen muistuta yhtään Ronskibiitin Klaus 666 Kustaan levydivarista löytämän Ronski & Exoticin Here We Come! -lp:n kantta. Sen sijaan se on hieno kunnianosoitus falskille metallille. Kuolema falskille metallille!