Levyarvio: Vain yllätys puuttuu – Clinicin paluulevy menee ajassa taaksepäin

Clinic
Wheeltappers And Shunters
Domino

Liverpoolilainen Clinic varioi vuosituhannen taitteessa lanseeraamaansa tyyliä yli vuosikymmenen ajan. Vokalisti Ade Blackburn vaikeroi kuin Tom Waitsia imitoiva Thom Yorke bändin säestäessä spagettiwestern-melodioilla höystettyä electrobluesia divareista ja kirpputoreilta haalitulla (tai siltä kuulostavalla) soitinarsenaalilla. Vasta Free Reign (2012) ja rinnakkaisteos Free Reign 2 (2013) irtautuivat formaatista hyödyntäen syntetisaattoreita ja krautrock-vaikutteita.

Pitkän tauon aikana Blackburn ja Jonathan Hartley sukelsivat Higher Authorities -duona syvemmälle krautin ja dubin syövereihin. Duo ei kuitenkaan herättänyt toivottua kiinnostusta. Edelleen kirurginmaskien taakse naamioituvan Clinicin paluulevy on bändin oma Psycho Circus. Nostalgisesti taaksepäin katsova Wheeltappers And Shunters teeskentelee, ettei Free Reign -levyjä olisi koskaan julkaistukaan.

Albumin puolustukseksi pitää sanoa, että siinä on ripaus esikoislevyn ja sitä edeltäneiden ep-levyjen ilkikurisuutta. Biisit ovat melkein yhtä kovia kuin vanhat ”klassikot”, vain yllätys puuttuu. Bändin soitto toimii kenties tiukemmin kuin koskaan. Kappaleiden lyhyt kesto on niissä piilevän potentiaalin järkyttävää tuhlausta.