Levyarvio: Vielä jaksaa vanha dronettaa – Sunn O))) elämäniloisena ja ylimaallisena BBC:n studiolla

SunnO)))
Metta, Benevolence BBC 6Music: Live On The Invitation Of Mary Anne Hobbs
Southern Lord

SunnO))):sta on joskus ollut vaikea sanoa missä menee huumorin raja ja millainen huumori on kyseessä silloin kun kyseessä on huumori – varsinkin levyllä. Livenä bändi on aistillisena kokemuksena niin ylenpalttinen, ettei se jätä sanomiselle sijaa. On myös ollut vuosia, jolloin sen konsepti on tuntunut ohuelta, loppuun kuluneelta ja hiukan nukkavierulta: 25 vuotta on pitkä aika dronettaa. Sinä aikana isoa ja staattista ääntä on ehditty vääntää ja kääntää, yhdessä ja erilaisten ulkopuolisten yhteistyökumppanien avulla.

Jossain vuoden 2019 paikkeilla tuli kuitenkin jonkinlainen piristysruiske, ja bändi teki kaksi takaisin perusasioihin sukeltavaa levyä perusasioihin tunnetusti tukeutuvan Steve Albinin kanssa. Ja ne olivat parasta SunnO))):a vuosiin.

Tämä uusi levy, jonka nimi on kaukana perusasioista, dokumentoi tuota samaa impulssia livenä BBC:n studioilla. Se elämänilo, joka oli läsnä Life Metalilla ja Pyroclastsilla välittyy upeasti. Raskaus on läsnä, mutta myös jollain tavalla ylimaallinen tunne. Varsinkin tuolloin bändin kiertuekumppanina olleen Anna von Hauswolffin urku tuo paljon lisää silloin kun sitä käytetään.

Vielä 20 vuodenkin jälkeen voi yksinkertaisesta asiasta löytää vaikka mitä uutta.