Levyarvio: Viihdyttäviä kertomuksia suomiräpin alkuhämäristä – Nauhat-tuplavinyyli on kulttuuriteko!

Eri esittäjiä
Nauhat – Suomiräpin Underground 1988–1996
Svart

Palefacen kuratoima tuplakokoelma suomalaista underground-räppiä on todellinen kulttuuriteko ja äärimmäisen tärkeä osa kotimaista hiphop-historiaa. Monet koksulle valituista 23 kappaleesta tuodaan nyt ensi kertaa isomman yleisön eteen ja joukossa on hyvin harvinaisia äänityksiä sekä marginaaliin jääneitä artisteja. Sattuneesta syystä nauhoitusten laatu on vaihteleva, mutta sisältö korvaa moninkertaisesti sen, mikä joidenkin kappaleiden äänenlaadussa menetetään.

Vuodesta 1988 alkava antologia on ensiluokkainen kooste varhaista suomalaista rap-tuotantoa, muiden muassa Damn The Bandia, Nueraa ja Giant Robotia, mutta myös lähes täysin tuntemattomia suuruuksia. Kokoelma osoittaa, että täällä oli homma hallussa jo yli 30 vuotta sitten ja että Suomessa on tehty laadukasta ja lajigenrejä rikkovaa räppiä jo vuosikymmenien ajan. Taustatyö on tehty varsin huolellisesti ja projektin tekijäkaartissa ovat vaikuttaneet kaikki skenen avainhenkilöt.

Bonusmateriaalina vinyylin kera tulee onnistunut brosyyri, joka valottaa aihetta haastatteluin sekä artikkelein. Värikuvitettu vihkonen on pullollaan arkistomateriaalia – keikkakuvia, julisteita ja flyereitä. Tekstit jokaisen artistin sekä kappaleen takana ovat täynnä yksityiskohtaisia sekä viihdyttäviä kertomuksia räpin alkuhämäristä.