Levyarvio: Viisto, repaleinen ja kovaääninen – Huumaavasti mesoava Hebosagil pitää yllä oululaisen mekkalarockin perinteitä

Arvio julkaistu Soundissa 2/2022.
Kirjoittanut: Kimmo K. Koskinen.

Arvio

Hebosagil
Yössä
Svart

Metelirockia myllertävän Hebosagilin debyyttilevy Lähtö (2013) iski lujasti. Bändin Brüssel Kaupallinen–Radiopuhelimet -osaston rytisevä mekkalointi on edelleen erittäin iskevää. Maanista vyörytystä helpottaa rennommat osiot, joten ihan pelkkää mellakkaa levy ei ole. Sillä sektorilla bändin päällekäyvä noise-myllytys on kyllä edelleen erittäin vaikuuttavaa. Vastustamattomasti lanaava Mitä tapahtuu hyökkää päälle vesikauhuisen koiran lailla.

Toisaalta myös ilmavampi ilmaisu on varsin antoisaa. Melankolisen karhea Olen valmis lähtemään kirvoittaa tipan linssiin. Hebosagilin rujosti romuluisessa otteessa onkin piilotettua herkkyyttä ja hienoja nyansseja, jotka saattavat jäädä helposti voimalla räiskyvien rumpujen ja tomerasti rohisevan basson pimentoon. Ei sillä, että kitarat tai laulukaan siloiteltua jälkeä tekisi, mutta metakan pohja on vankka hiljaisempanakin. Kunnon mesomiseksi yltyessään äänivalli on suorastaan huumaava.

Kappaleiden ilmiasu on jokseenkin taiteellinen ja omintakeinen, eikä tyylilajin määrittäminen ole mielekästä. Viisto, repaleinen, kovaääninen ja intensiivinen mäiske on erittäin oululaista, joten mainitut bändit ovat saaneet Hebosagilista hienon manttelinperijän.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa