MAC MAVIS: Gatefinder

MAC MAVIS
Gatefinder
Exogenic

Saanko esitellä, suomalaisen konevetoisen avaruusmusiikin suuri tuntematon: Mac Mavis. 90-luvun alussa Mac Mavis vaihtoi kitaran koneisiin ja julkaisi ensimmäisen demonsa Vector Future. 90-luvun puolivälissä ilmestyi ensimmäinen single Mac'E, ja vuonna 1997 Mavis solmi sopimuksen Exogenicin kanssa. Seuraavana vuonna ilmestyi ensialbumi Fresh Tracks. Uusi Gatefinder on miehen kakkosalbumi. Edellisestä albumista ehti siis kulua viisi vuotta. Välivuosina Mac Mavisin musiikkia julkaistiin parilla kokoelmalla, Fusion vs. Confusion ja Helium, mutta vasta Gatefinder esittelee Mac Mavisin koko spektrin leveydellä ja huippuluokan pisteillä.

Gatefinder on avaruus- ja avaruuspelihenkinen, ambientilla, chill outilla ja dubilla koristeltu scifi-äänimatka. Tarjolla on jotakin vanhaa ja jotakin uutta, hienosti tyyliteltyjä retrosävyjä ja syvää avaruudellista näkemystä. Mac Mavisin musiikki voidaan karkeasti jakaa kahteen osastoon: tranceen ja chill outiin. Tämä albumi on hyvin vahvasti jälkimmäistä. Tekijä itse kertoo, että levyllä ei ole mitään tietokoneella editoitua materiaalia, vaan kaikki musiikki on soitettu nauhoille, ja ainakin äänikuvasta päätellen aika lailla analogisella kalustolla.

Matkaa tehdään rytmien kera ja ilman, mutta kaiken aikaa kodikkaan kosmisissa tunnelmissa, konebeatin, sekvensserien ja syntikkaleijailun kuljettaessa eteenpäin. Äänien avaruudessa liikutaan rohkeasti ja mielikuvituksella. Hetkittäin sininen planeetta jää hyvinkin kauas taa, mutta tällä reissulla ei tule ikävä kotiin.