MADNESS: Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da

MADNESS
Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da
Cooking Vinyl

Kun 1970-luvun lopun ska-buumin terävintä kärkeä edustanut Madness lauloi Baggy Trousersista, niin lontoolaisbändi ei ollut nähnyt puoliakaan tulevasta. Kuten ei sitäkään, millaiseksi koko kansan rakastamaksi instituutioksi se tulisi vuosikymmeniä myöhemmin päätymään. Mennyt kesä vei Madnessin kuningatar Elisabetin timanttijuhlahumussa keikalle Buckinghamin palatsin katolle ja Lontoon olympialaisten päätösseremonian tähtikaartiin.

Myönteistä virettään Madness jatkaa myös kymmenennellä pitkäsoitollaan. The Beatlesin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandin kansitaiteesta parhaiten tunnetun ja taiteellisista ansioistaan aateloidun Peter Blaken suunnittelemiin kansiin pakattu Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da on kolmas Madness-albumi yhtyeen yli vuosikymmenen kestäneen tauon jälkeen.

Tekstiensä ajoittaisesta vakavuudesta huolimatta Madnessin laulut ovat yhä skasta, reggaesta ja englantilaisesta music hall -traditiosta kumpuavaa taidokasta popmusiikkia. Hyväntuulisuuden nimiin sitkeästi vannovan porukan parhaat puolet tulevat hyvin esille heti My Girl 2 -avausta seuraavalla Never Knew Your Name -kappaleella, joka vie syvälle diskoteekin uumeniin isolla popsoinnillaan ja lähes Scissor Sistersin veroisella beatillä.

Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Dan ja samalla Madnessin itsensä motoksi voi hyvällä syyllä poimia Miseryn rivit: “If you keep misery as your company, then you might as well be dead.”