MOGWAI: Rock Action

MOGWAI
Rock Action
Southpaw

Skotlantilainen Mogwai on omasta mielestään rock'n'roll-bändi, joka välttää kliseitä. Yhtye uskoo pystyvänsä välittämään vihaa, rakkautta, pelkoa ja muita tunnetiloja musiikin keinoin. Kahden eeppisen ja hitaasti palaneen taiderock-järkäleen jälkeen Mogwai yllättää julkaisemalla vain 38-minuuttisen albumin, jonka sointia värittävät piano, puhaltimet ja jouset ja jolle on ujuttautunut jopa folk-sävyjä.
Mogwaihin on ollut tapana liittää post rock- ja punk rock-määreet, joista ensimmäinen kertoo enemmän yhtyeen ilmaisusta ja jälkimmäinen asenteesta. Bändin jäsenet ovat keskinkertaisuutta ja sovinnaisuutta halveksivia nuoria miehiä, joille kompromissi on kirosana. Nyt Mogwain musiikkiin on kuitenkin hiipinyt myös pehmeämpiä arvoja. Rock Action on erittäin sofistikoitunut kokonaisuus, jonka melankolisissa tunnelmissa hiljaisuudella on oma osuutensa. Myös Mercury Revin ja The Flaming Lipsin äänimaisemasta vastaava Dave Fridmann on onnistunut vangitsemaan olennaisen, mutta saanut mahtumaan mukaan myös pari Mogwain aiemmille julkaisuille tyypillistä noise-finaalia, joissa symbaalit saavat kyytiä. Dial: Revenge -kappaleen laulaa kymrin kielellä Walesin pop-neropattien Super Furry Animalsin Gruff Rhys ja Take Me Somewhere Nicen sovituksessa on samaa sointia kuin Sigur Rósin taivaankaarta hipovissa tunnelmissa.
Rock Action on enemmän kuin pelkkää pop-musiikkia. Se on sekä esteettinen että emotionaalinen kokemus, joka jää kertakäyttöisyyden periaatteita halveksien vaivaamaan myös kognitiivista tajuntaa. Mogwain uusi albumi asettautuu luontevasti viime vuoden kauneimmat elektroniset sävelkudelmat sisältäneen Boards Of Canadan In A Beautiful Place Out In The Country -ep:n sisarteokseksi.