NEIL YOUNG INTERNATIONAL HARVESTERS: A Treasure

NEIL YOUNG INTERNATIONAL HARVESTERS
A Treasure
Reprise

1980-luvulla levy-yhtiö haastoi Neil Youngin oikeuteen, kun tämä äänitti levyjä, jotka eivät olleet sen paremmin riittävän kaupallisia kuin artistille tyypillisiäkään. Ensin ilmestyi kuuntelukelvoton vocoder-kokeilu Trans (1982). Sitten kauppoihin lastattiin parodian puolelle painuva rockabilly-albumi Everybody’s Rockin’ (1983), minkä Neil oli tekaissut vain koska levypomo oli hylännyt Old Ways -äänitteen. Se kun oli kuulemma ”liian kantria”.

Vaan mitäpä Neil Young tekee, kun häntä haukutaan liian kantriksi? No, luonnollisesti hän kokoaa ympärilleen joukon johtavia kantrimuusikkoja ja järjestää kiertueen, missä yhtye kiertää rockpaikat kaukaa ja keikkailee maatalousnäyttelyissä ja rodeoissa.

Kiintoisassa arkistosarjassa nyt julkaistu A Treasure vie meidät tuolle kiertueelle, minkä jok’ikisellä biisillä Neil Young & International Harvester heristi keskisormea levy-yhtiölle uhmakkaaseen ”tässä lisää sitä, mitä tilasit!” -tyyliin. Bändi vetää raisulla otteella, välillä hoippuen, koko ajan aavistuksen etunojassa, mutta kuitenkin pystyssä pysyen. Youngin laulun ja kitaran lisäksi äänitilaa hallitsevat Rufus Thibodeauxin puhtaan maalaishenkinen viulu ja Ben Keithin steel-kitara.

Kun Neil Young ulvoo ilmoille tuon tärkeän kysymyksen: ”Are you ready for the country?”, on siihen pakko vastata myöntävästi. Taidetta tämä ei ole, mutta hitonmoista hauskanpitoa!