NEMESIS: Sky Archeology

NEMESIS
Sky Archeology
Freeride

Nemesis on jo pitkään ollut eräs suomalaisen ambient/elektro/ syntsa -kulttuurin tärkeimmistä kiertolaisista. Vaikka edellisestä varsinaisesta täyspitkästä albumista on jo lähes viisi vuotta, voimakaksikko Ami Hassinen ja Jyrki Kastman ei ole pitänyt koneitaan pois päältä. Nemesis on ollut mukana useilla sekä ulko- että kotimaisilla kokoelmilla, joista tuorein on saksalaisella merkillä julkaistu A Tribute to Klaus Schulze. Miehet ovat lisäksi sivuprojektinaan tehneet moogien ja mellotronien ystävien iloksi retro-henkistä nostalgiamusiikkia ja näyttäneet, että homma toimii myös lavalla.
Sky Archeology on tuore ja moderni, mutta eräällä tapaa ajaton levy. Nemesiksen musiikissa on päällekkäin ja rinnakkain eri aikatasoja, elektroniikan vuosikymmenet soivat luontevasti nykyisten digitaalilaitteiden ja sähköbeatin seurassa. Aitojen ja digitaalisesti mallinnettujen analogikoneiden vuosikertasoundit säteilevät lämpöä ja kosmisten äänimatkailijoiden yhteisestä muistista nousevat soundimaailmat luovat tuttua taustahuminaa. Minimoogit ja Micromoogit ynnä muu antiikki ei ole Nemesikselle itseisarvo tai pelkästään tyylikästä rekvisiittaa, vaan sitä myös osataan käyttää.
The Cygnus Loop kuvaa hyvin Nemesiksen nykyistä kurssia: koordinaatit ovat kohdallaan, tukevat pulssit kuljettavat spiraalimaisesti kohti horisonttia ja paikoin gravitaatio hellittää yllättäen otteensa. Sky Archeology on kypsää näkemystä: ikinuoren konemusiikin uutta pulssia, ambientia, psykedeliaa ja syntikkamusiikin pioneerien progressiivista otetta, taivaankannen geometriaa, tähtisumujen kohinaa ja ajan lyhyttä historiaa.