OMNIUM GATHERUM: New World Shadows

OMNIUM GATHERUM
New World Shadows
Lifeforce Records

Omnium Gatherum osui edellisellä levyllään The Redshift (2008) osaamisensa ytimeen. Yhtye oli jo aiemmilla julkaisuilla näyttänyt, mihin se pystyy, mutta kaksi vuotta sitten palapelin viimeisetkin palat löysivät paikkansa.

Bändi linjaa uudella levyllään musiikillisen tyylinsä AOR-death­metalliksi. AOR aina herättää pieniä varauksia, sillä sen alle on helppo kätkeä puolivillaista tyyppimetallia, mutta levyn kuultuaan Omnium Gatherumin näkemyksen ymmärtää. Sen ruotsalaisvaikutteinen deathmetal kantaa sisällään heavymetallin sävyjä, ja kokonaisuus on juntattu tiukasti ilmeikkäiden melodioiden peruskallioon.

Kokonaisuutena New World Shadows on eloisa, sopivasti melankolinen ja myös raikas. Sävellykset on rakennettu eeppiseen muotoon, ja bändi alleviivaa kappaleiden sävyjä väkevillä ja hienotunteisesti rakennetuilla sovituksilla. Erityisesti koskettimien ja kitaran yhteensovittaminen on onnistunut, kun pelit tukevat saumatta toistensa työtä.

Omnium Gatherum ei ole enää tiukkapipoisimpien deathmetal-fanien bändi, vaan mukaan voi heittäytyä vähemmän murinalaulusta pitävätkin. Bändi on lisännyt uudella levyllään puhtaiden lauluosuuksien määrää. Levyn nimiraidalla ne istuvat täydellisesti kokonaisuuteen. Siinä ohjenuoraa orkesterille.