Levyarvio: Death metalia aikuiseen makuun – Omnium Gatherumin jyystössä on tasapainossa rankka ja sliipatumpi meno

Omnium Gatherum
Origin
Century Media

Yksi kotimaisen melodisen death metalin ykkösnyrkeistä paukauttaa pöytään jatkoa vuoden 2018 The Burning Cold -pitkäsoitolleen. Ensipuraisun perusteella mitään radikaaleja suunnanmuutoksia ei ole tehty vaan pelin henki on tuttu ja turvallinen: musiikki kumartaa sekä perinteisemmälle kuolojyystölle että sen modernimmalle ja sliipatummalle muodolle, maukkaita riffejä ja tarttuvia melodioita piisaa ja mausteeksi sopassa on reilusti sekä vieläkin äärimetallisempia että kevyempiä klassisesta rockista ja AOR:stä kumpuavia aineksia.

Kun levyyn on tehnyt lähempää tuttavuutta, huomaa että Originilla nämä viimeisenä mainitut osa-alueet on nostettu tavanomaista enemmän tai ainakin selkeämmin esille, minkä johdosta levy tuntuu suoraviivaisemmalta ja helpommin lähestyttävältä kuin edeltäjänsä. Kosketin-osuuksissa ei ujostella, soolot huokuvat vanhan ajan kitarasankaruutta, kertosäkeet kutsuvat yhteislauluun, soundi on muhkea ja tunnelma nostattava ja voimaannuttava. Tätä ei kuitenkaan tehdä kuolometalliperustan kustannuksella.

Kyllä Origin ainakin tällaiselle myöhemmin bändin kelkkaan hypänneelle maittaa ja uppoaa syvemmälle kuin pari edeltäjäänsä.