OWEN PALLETT: Heartland

OWEN PALLETT
Heartland
Domino

Japanilaiseen konsolipelisarjaan viittaavan Final Fantasy -nimensä lomauttanut torontolainen Owen Pallett on jännittävän tuskastuttava kokemus. He Poos Cloudsilla (2006) arkielämää Dungeons & Dragons -roolipelin termein luodannut Pallett on valaissut Heartlandin kertovan fiktiivisessä Spectrum-maailmassa kyntävästä väkivaltaisesta farmarista, joka ripittäytyy luojalleen. Aiemman

Nintendo- ja Narnia-hössötyksen läpi nähneet arvannevat, että typerien viittausten ja sisäsyntyisten fantasioiden tuolla puolen siintää perin tavallinen, idearikas postmoderni pop, jos sellaista on olemassakaan.

Pallettin musiikin merkille pantavimmat piirteet ovat sekava raaka-ainevaranto ja epäjatkuvat kappalerakenteet. Orkestroidut sovitukset kietovat yhteen maestron soittaman viulun, jouset, puhaltimet, pianon ja paikoin sotaisasti mekastavat rummut. Niiden kohdatessa elektroniset tekstuurit, epäselvästi tuikkivat syntetisaattorit ja pehmeästi sointuvan lauluäänen syntyy mieleenpainuvia mutta irtonaisia hetkiä. Viime kädessä Pallettin mielikuvitus kurkottaakin kirjoittajanlahjoja kauemmas: vaikka Heartlandin pohjalla virtaisikin suhteellisen lineaarinen kertomus, levyn ylitsevuotavasta esitystavasta ei viime kädessä kasaudu kuin läpitunkematonta, juovuttavasti pyörivää panoraamaa.