OWEN PALLETT: In Conflict

OWEN PALLETT
In Conflict
Domino

Viulisti-laulaja Owen Pallettin edellinen albumi Heartland (2010) oli ensimmäinen miehen omalla nimellään julkaisema levy. Sillä aiemmin artistinimellä Final Fantasy tunnettu kanadalainen seikkaili syvällä mielikuvitusmaailmassa, jonka päähenkilönä toimi henkilö nimeltä Lewis. Albumi sisälsi Pallettin suurimman hitin tähän asti (Lewis Takes Off His Shirt), mutta levy osoittautui melko raskaaksi ja etäiseksi. Lopulta jäi hieman epäselväksi, että mikä muun muassa Arcade Firen kanssa yhteistyötä tehnyt Owen Pallett on miehiään.

In Conflict on eri maata. Se on helpommin lähestyttävä ja melankolisempi levy, joka tempaisee ensimmäisistä tahdeista lähtien mukaansa. Koskettimet ja synteettiset rummut ovat Pallettin melodioiden ja paikoin efektimäisen, instrumentaation pääroolia kantavan viulunsoiton lisäksi isossa osassa. Albumin lyriikoissa on myös tartuntapintaa aiempaa enemmän. In Conflict näyttää Pallettin avoimempana ja henkilökohtaisempana kuin aiemmin.

Samalla Pallettin musiikki on entistä lähempänä perinteistä modernia popmusiikkia − eikä tämä ole missään nimessä moite. Levyltä julkaistut singlet, rytmisesti nykivä ja silti melodisesti tarttuva Song For Five & Six sekä albumin huikea ensisingle, ahdistava, vaikuttava ja Pallettille epätavanomaisen väkivaltaisesti jyräävä The Riverbed ansaitsisivat runsain mitoin radiosoittoa. ”The world will forget any good you have done”, Pallett laulaa katkeransuloisesti ja saa kuulijan vakuuttumaan viulun, koskettimien ja rumpujen takoessa taustalla.

Albumin tuottajana itse toimineen Owen Pallettin apuna levytyssessioissa häärineen Brian Enon vaikutuksen kuulee parhaiten Infernal Fantasy -kappaleessa, jonka taustaköörit ovat, noh, brianenomaiset. Silti lauluosuuksia ympäröivä äänimaailma pitää huolta siitä, että Pallettin oma leima säilyy vahvana levyn loppuun asti.

Soldiers Rockin päättäessä levyn toiveikkaasti ja jopa vähän pilke silmäkulmassa ennen irrallista outroa, voi todeta, että In Conflict on vuoden parhaita pitkäsoittoja tähän asti.