POJAT: Toimintaa & sankareita

POJAT
Toimintaa & sankareita
Rocket Records

Rockissa aikuistumista harvoin pidetään hyveenä, mutta Toimintaa & sankareita näyttää, että Pojista on tullut miehiä. Eikä kyse ole vain mystisestä uskottavuudesta, vaan myös siitä, että tietystä perspektiivistä tarkasteltuna asioita voi sanoa myös ilman, että tekee itsestään hölmön. Puhkikaluttu ironiakin toimii, kun Miika Söderholm lähettää Veikko Vennamolle lohduttavia terveisiä tuonpuoleiseen. Juuri sanoitustensa ansiosta levy jaksaa riemastuttaa. Viisikymppisen punkkarin elo ei tunnu tämän perusteella hullummalta, vaikka maailma yhä hullummaksi käykin.

Jäsenistönsä kerta toisensa jälkeen remonttiin pistänyt Pojat kuulostaa ikämiespäivillään seestyneemmältä. Triomuotoiseksi kutistuneen bändin tatsissa on tasapainoisuutta, joka tuo särmää suruisampiin säveliin, vaikka useimmiten Pojilla on yhä virne ainakin toisessa suupielessä. Ja kyllä ne pariminuuttiset rutistuksetkin ilman nitroja kulkevat.

Toimintaa & sankareita tarjoaa salakavalasti tuttujen biisien lisäksi vuoden parhaita one-linereita. “Joku Urpo kaipaa teryleeniä/mutta kansa kaipaa Mannerheimiä” -oivallus naurattaa juuri nyt eniten. Bonuslevyn vanhojen biisien uudelleenversiointi puolestaan tuntuu tarpeettomalta historian uusiksi kirjoittamiselta.