PRETENDERS: Pirate Radio

PRETENDERS
Pirate Radio
Rhino

Kun punkia vihannut ja ABBAa rakastanut kitaristi James Honeyman Scott sekä tötterötukkainen basisti Pete Farndon kuolivat yliannostukseen kahdeksan kuukauden välein, oli Pretenders ehtinyt julkaista kaksi klassista albumia (Pretenders, 1979 ja Pretenders II, 1981). Uusien sotilaiden kanssa Chrissie Hynde pystyi vielä kahden erinomaisen rocklevyn (Learning To Crawl, 1984 ja Get Close, 1986) tekoon. Tipottain vuosina 1990-2003 ilmestyneet neljä studioalbumia ovat semmoisia ihan hyviä.

Tämän korskean kansion materiaalista kaksi kolmannesta on suoraan yhtyeen studioalbumeilta. Kaikki Pretenders-levyt omistavaa fania neljän cd:n ja yhden dvd:n Pirate Radio -boksi ei siis palvele kovin hyvin. Sen kiinnostavin levy on muun muassa Top Of The Popsin kulissikeikistelyjä ja oikeampiakin live-näytteitä sisältävä dvd.

Chrissie Hynden muuttaessa Akronista, Ohiosta ison veden yli Lontooseen elettiin vuotta 1973. Hänellä oli mukanaan kaksi The Stoogesin levyä ja yksi The Velvet Undergroundin levy. Neidon amerikkalaisia radiokanavia kuuntelemalla hankkima musiikkitietous oli kuitenkin valtava. Se kuuluu hienosti Pretendersin klassisesta, ajattomasta rockista, joka on joskus hyvinkin helisevää ja avointa, toisinaan likaista ja kovaa kuin kellariklubin lattia.

Eläinten oikeuksien puolesta kiihkeästi kampanjoiva Chrissie Hynde oli 80-luvulla yksi rockbisneksen upeimmista laulajista, kiihkeimmistä bändiliidereistä ja kaiken lisäksi pirunmoinen biisintekijä. Harvalla on esittää samanlaista hittinippua kuin Pretendersin The Singles -kokoelmalla (1987) tulee vastaan. Hynden ihanuuden huomasivat jo varhain Ray Davies ja Jim Kerr, joiden kummankin kanssa hän teki jälkikasvua levyjen välillä.

Niin The Beatles kuin The Rolling Stoneskin veivasivat ensimmäisillä levyillään rockstandardeja, mutta joskus vuosien varrella cover-versioista tuli arvotonta roskaa, kyvyttömyyden merkki. Chrissie Hynde on kuitenkin useimmiten onnistunut lainojen valinnassa. Singleinäkin julkaistut The Kinks -kappaleet Stob Your Sobbing ja I Go To Sleep olivat hienoja löytöjä Pretendersin varhaiseen repertuaariin ja vähän myöhemmin yhtye teki omakseen Jimi Hendrixin Room Full Of Mirrorsin. Vuonna 1999 levytetystä Neil Youngin The Needle And The Damage Done -versioinnista välittyy omakohtainen viilto.

Kaikkiaan Pirate Radiosta jää päällimmäiseksi hukatun mahdollisuuden maku. Tämä julkaisu tukee käsitystä Pretendersin ansioista, mutta se ei syvennä kuvaa millään tavalla.