ROBERT WYATT: Different Every Time

ROBERT WYATT
Different Every Time
Domino

Hiljattain 70 vuotta täyttänyt Robert Wyatt on ensilevytyksistään alkaen kuulostanut vanhalta äijänkäppänältä. Vaikutelmaa korosti entisestään se, että pudottuaan vuonna 1973 juovuspäissään kolmannen kerroksen ikkunasta, esiintyi halvaantunut artisti pyörätuolissaan tulkiten kummallisia laulujaan äärimmäisen hauraalla mutta koskettavalla äänellään. Tämän julkaisun myötä rakastettu valkoparta on ilmoittanut lopettavansa musiikin tekemisen. Minulla tulee häntä ikävä.

Different Every Time on tuplakokoelma, jonka ensimmäinen levy käsittää helmiä ja harvinaisuuksia Wyattin soolotuotannosta. Toinen levy on kooste arvostetun taiteilijan vierailuista muiden artistien levyillä. On surkuhupaista arvosella tuplalevyä ilman toista puolikasta.

Wyattin ura alkoi progebändi Soft Machinen rumpali-laulajana ja vuonna 1971 hän perusti oman yhtyeensä Matching Molen. Alkuun kuullaan yksi otos Machinea ja kaksi Molea. Raa’an tuottamattomat eepokset tulvivat soiton riemua, vapaita assosiaatioita ja leikkiä. Wyattin proge on täysin vapaata sankarillisesta mammuttitaudista, vaikka se kaikki progen tunnusmerkit täyttääkin. Uransa loppua kohden kappaleet olivat yleensä tiiviimpiä, mutta aina tunnistettavan omaperäisiä, kuten vaikkapa iki-ihana ja hellyttävä At Last I’m Free.