SAMI KUKKA & PÖLY: Otava

Arvio julkaistu Soundissa 2/2013.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

SAMI KUKKA & PÖLY
Otava
Helmi-levyt

Sami Kukan musiikki on kuin mandala, hiekkaan piirretty labyrintti, joka pyyhkäistään heti valmistuttuaan pois. Se ei ole useinkaan täsmällistä tai unohtumatonta, mutta pysyväisyyttä tärkeämpää onkin olevaisuus. Väliä ei ole sillä, onko jokainen lause tai sävelaihe punnittu, tai onko jokin lopullista tai täydellistä, vaan sillä, onko ilmaisu vilpitöntä ja totuudenmukaista.

Otava on sangen hengellinen levy. Sami Kukka ei silti saarnaa, vaan palvelee herraansa niukan poetiikan välityksellä, nöyryyttä ja mystiikka painottaen. Väkevän sanoman perille viemistä vahvistaa Kukalle poikkeuksellisen sähköinen ja raju sointi. Akustisen kitaran taitajana arvostettu Kukka komppaa suurimman osan kappaleista ronskilla otteella sähkölankulla. Levy-yhtiön jätkä, rumpali Arvi Lind ja basisti Jukka Räisänen komppaavat rennon rönsyilevästi. Levyn toinen tähti on kuitenkin jouhikko-shamaani Pekko Käppi, joka luo kappaleisiin psykedeliaa ja iäisyyden tuntua.

Sami Kukan sävelmät ovat toisteisia ja usein hänen laulunsa muistuttaa enemmän resitaatiota kuin melodiankuljetusta. Se ei haittaa, kun kaikki kumpuaa suuresta sykkivästä sydämestä. Kun Kukka laulaa: ”Otava katsoo ikkunasta minun untani/olen tänään täällä ja tässä nyt/olen yksin”, tuntuu se yhtä aikaa henkilökohtaiselta ja universaalilta, lohduttomalta mutta parantavalta.

Lisää luettavaa