SMC LÄHIÖROTAT: Raffii Suomi-flättii

SMC LÄHIÖROTAT
Raffii Suomi-flättii
Full House Records

Tätä levyä lähestyessä miettii, voiko homma toimia ilman visuaalista ulottuvuutta. Lähiörottia leimaa niin vahvasti heidän ensimmäinen, ansiosta YouTube-hitiksi kasvanut videonsa SMC Hoodrats. Kyllä tämä tiiviin, skeittauksen ja musiikin yhteen tuoman kaveripiirin juttu kestää muidenkin kulutusta, kuvilla ja ilman.

Levyn soundimaailmaa määrittelee aika pitkälle juuri SMC Hoodrats -videosta tuttu Northside nagetti. Sen luuppi on peräisin Mobb Deepin Shook Ones Pt II -klassikosta. Lähiörotat luottaa tummaan ysärisoundiin. Tämä pätee myös Ratfacen kanssa esitettyyn kappaleeseen Totuus löytyy paskasta, joka on puhdasta vanhan ajan rap-metallia. Kappaleen sanoitus on myös yksi levyn nostalgisimmista. Tekijöiden nuoruusvuodet erilaisissa skeittijengeissä leimaavat lyyristä sisältöä vahvasti, mutta meininki ei ole itsetarkoituksellisen sisäänpäin kääntynyttä. Toinen lyyrinen säie liittyy tämän päivän lähiöelämään.

Possena Lähiörotat toimii hienosti. Jokaisella on oma persoonallinen tyylinsä ja perinteisillä skillseillä ei ole niin suurta painoarvoa. Avionin Prinssin kertomuksia on hauska kuunnella ja Erä-Koira tuo sopivina annoksina keitokseen oman pikantin lisänsä. Juno ja Thonoslono tekevät takuuvarmaa työtä.