STEREOLAB: Oscillons From The Anti-Sun

STEREOLAB
Oscillons From The Anti-Sun
Too Pure

Viidentoista vuoden ajan popmusiikin taivaalla on kiintotähtenä tuikkinut Laetitia Sadierin ja Tim Ganen luotsaama Stereolab. Täyspitkien levyjen ympärillä yhtye on julkaissut vinon pinon single- ja ep-levyjä. Näiltä löytyviä kappaleita ryhmä on aiemmin koonnut Switched On -nimen alle. Nyt julkaistava Oscillons From The Anti-Sun koostuu kolmesta cd:stä ja yhdestä dvd:stä (eikä sovi unohtaa levykansista koostuvaa tarrakokoelmaa!) ja kasaa yhteen melkoisen läjän ekstramateriaalia vuosilta 1993-2001. Mukaan on kelpuutettu singlejen ykkösraidatkin, jotka löytyvät myös varsinaisilta albumeilta. Dvd:lle on pakattu nippu promovideoita ja tv-esiintymiset The Word- ja Later With Jools Holland -ohjelmista.

Ikuisuusongelma kokoelmilla on kronologisuus tai sen puute. Itse kuulun siihen ryhmään, joka ehdottomasti haluaa seurattavan julkaisujärjestystä, jolloin yhtyeiden tuotannon kaari on selkeästi kuultavissa. Stereolab on jostain syystä halunnut sekoittaa pakan totaalisesti ja vaikuttaakin siltä, että materiaali on levitetty kolmelle levylle aivan sattumanvaraisesti. Pakko on silti todeta, ettei kuuntelukokemus tästä häiriinny.

Vaikka osa soittajista Ganen ja Sadierin ympärillä on välillä vaihtunut ja musiikin tyylilajeja ja soundeja on Stereolab-nimen alla kokeiltu rohkeasti, kappaleet nivoutuvat toisiinsa vaivattomasti. Rajusti junnaavat kitaravallivetoiset laulut ovat sulassa sovussa ilmavien, pulputtavia kosketinsoittimia viljelevien palojen kanssa. Kaiken nivoo yhteen Laetitian välittömästi tunnistettava ääni ja sitä täydentävät traagisesti kuolleen Mary Hansenin harmoniat. Sadierin suorastaan kiero tapa venyttää ja tavuttaa englantia melodian ehdoilla jaksaa viehättää vuodesta toiseen.

Stereolab ei ole koskaan peitellyt rakkauttaan The Velvet Undergroundiin ja hatunnosto sinnepäin löytyy nytkin. Kovan pakkauksen sisältä löytyvät levynkannet viittailevat vahvasti kyseisen yhtyeen Loaded-albumin suuntaan.

Kokoelma on tyylikäs, musiikki hienoa ja hinta halpa. Se kuuluu jokaiseen popmusiikkia rakastavaan kotiin.