T. REX: Marc – The Words And Music Of Marc Bolan 1947-1977

T. REX
Marc - The Words And Music Of Marc Bolan 1947-1977
A&M

Kun T.Rexin pelkistetyt sähköiset pop-hitit vyöryivät listoille, friikkasi bändin levynjulkaisupolitiikka ennenkuulumattomalla tavalla. Suomessakin tunnettiin tietyissä piireissä Tyrannosaurus Rexin omintakeinen satumusiikki, mutta orastavan diskokulttuurin helmoissa jytäävät nuoret eivät osanneet odottaa suosikkibändin albumien akustisia lallatuksia ja bongorumpujen kopsetta.
Vuoden 1970 T. Rex on selvä askel trimmatumman rock-ilmaisun ja pop-suosion suuntaan. Jewel -kakkosraidan Burnette-rockabillyriffi ryöstäytyi koko hittityylin pohjaksi. Vaikka levyllä on vielä ”Rarnin lasten” lyyristä fantasiaa, eteeristä mantraa ja Tony Viscontin jousiso-vituksia, pomppaavat rokkityylitelmät Beltane Walk ja One Inch Rock selvästi esiin. The Best Of T.Rex rojautti todella halpahintaisiin kuoriin viiden ensimmäisen Bolan -levyn parhaat palat uutta yleisöä ajatellen. Uudelleenjulkaisu on turhimmasta päästä, vaikka tietty perspektiivi muodostuu ja löytöjäkin voi tehdä.
Mainioiden listasinkkujen Ride A White Swan ja Hot Love jälkeen ilmestynyt albumi Electric Warrior muodostui T.Rexin sähköisen uran kohokohdaksi. Hirmuhittien Get It On ja Jeepster ohella melkein mikä tahansa raita sykähdyttää vieläkin kajahtaessaan periodielokuvassa tai satunnaisessa yhteydessä. Soundi on äärimmäisen seksikäs ja murea, sähkökitara ja perkussiot yksinkertaisen napakat, kuorot kuin jostain maanpäällisestä taivaasta ja Marc Bolan tunnelmoi kuin muuntajaan kotiutunut menninkäinen. Hipgnosiksen kullanmusta kansikuva on hieno.
Sitten julkaisutahti syöksähti biisintekovauhdin edelle. Kauppoihin ilmaantui uusiksi T.Rex -singleiksi prässättyjä vanhoja raitoja ja sotkuisesti kasattuja albumeja. Bolan Boogie keitettiin röyhkeästi kasaan tuoreiden hittien, b-puolien ja satunnaisten oldie-raitojen sopasta. Ennen kuolemaansa v. 1977 Bolan teki vielä monta lp-levyä, mutta vuoden 1974 jälkeinen tuotanto on eri julkaisijan heiniä. Muistolevy Marc painottuu 25 raidallaan vahvasti Tyrannosaurus -aikoihin ja tyytyy loppupuolellaan neljän rock-hitin sarjaan.
Across The Airwaves on erittäin intresantti joskin äänenlaadultaan horjuva kooste BBC-nauhoja. Tyrannosaurus -kumppani Steve Took on alkuun kuudella raidalla, sitten hypätään Electric Warrior -aikaan ja palataan hämäävästi näiden kausien väliseen kaksinpeliin Micky Finnin kanssa. Bolanin vaiheet sulautuvat näin dokumentoituina loogisesti ja saumattomasti ristiin.