Talvea odotellessa

New Model Army
Winter
Attack Attack

Justin Sullivanin johtama New Model Army on ollut brittiläisen työläisen ja esteetin asialla jo vuodesta 1980 asti. Bradfordilaisyhtye on lukuisilla levytyksillään yhdistellyt punk-, folk- ja goottirockia uniikilla tyylillään ja ankkuroinut merkityksensä vahvasti brittiläiseen traditioon. Sullivanin kansallisia mytologioita ja poliittista kritiikkia yhdistelevät laulut eivät sorru helppouksiin tai huumoriin, vaan käyvät välillä jopa turhankin raskaiksi.

Synkkä ja rosoinen Winter kertoo ihmisistä vaikeissa tilanteissa. Levyn eeppisiin mittoihin kasvavat kappaleet tihentyvät ja purkautuvat kuin kaamosahdistus. Vahvan suorittamisen ohessa yhtye väläyttelee hetkittäin huikeaa laulunkirjoitus- ja sovittamistaitoaan. Killing Jokea muistuttava Devil on popmaisen kertsinsä ansiosta todella hitikäs. Härkäpäisesti etenevä mutta samaan aikaan harmonisesti viipyilevä Eyes Get Used To The Darkness on jo klassikkotasoa.

Talven pitkän keston mittaan valottomuus muuttuu kuin varkain ilottomuudeksi ja mielenkiinnottomuudeksi. Kontrasteja ei ole tarpeeksi. Kaivetaan tämä levy hyllystä uudestaan tammikuussa.