TORI AMOS: The Beekeeper

TORI AMOS
The Beekeeper
Epic

Tori Amosilla on ollut läpi uransa kiitettävän vilkas mielikuvitus sekä vielä vääntöä laittaa ajatuksensa konkreettiseen muotoon. Kahdeksatta studioalbumiaan juhlistava lauluntekijä jatkaa kolmen vuoden takaisen Scarlet's Walkin tapaan konseptilevyn hengessä. The Beekeeperin yhdeksässätoista kappaleessa käydään läpi kuusi erillistä "puutarhaa", jotka edustavat naispuolisen päähenkilön tunne-elämän kirjoa.

Korkealentoisesta tematiikasta huolimatta The Beekeeper kulkee eteenpäin verkkaisesti, raita kerrallaan, tekijänsä tutulla tyylillä. Pianon äärellä operoiva Amos on tällä kertaa värvännyt lisävärin tuojiksi muun muassa itse soittamaansa Hammond-urkua, gospel-kuoroa sekä vereviä perkussioinstrumentteja. Laulu ja soitto toimii – eikä vähiten kiitos rumpali Matt Chamberlainin ja basisti Jon Evansin – mutta jotain jää uupumaan.

On vaikea sanoa, miten hyvin Torin tarina jaksaa kantaa. Ensi kuunteluilla The Beekeeper tuntuu vain mahdottoman pitkältä; tavaraa on taas täysi cd:llinen. Mukaan mahtuu useitakin makupaloja: Sweet The Sting, Hoochie Woman sekä eritoten monisäikeinen Witness esittelevät punapään yllättävän funkahtavissa tunnelmissa. Perinteisemmän Amosin ystävät ilahtunevat Parasolista, Barons Of Suburbiasta sekä levyn nimibiisistä. Mutta – oikeasti – kertokaa, ovatko sinkkulohkaisu Sleeps With Butterflies tai vaikkapa Ribbons Undone muuta kuin heleän äänen esittelyä?

Lienee kuitenkin viisainta toivoa, että The Beekeeper on puutarhan lailla hissukseen kasvava kokonaisuus. Harmittaa vain, kun taatusti rikkaasta kasvimaasta ei kerralla pystykään bongaamaan yhtä monta ruusua kuin oli odottanut. Tai sitten tälle viherpeukalolle ei ole suotu todellisen hortonomin kärsivällisyyttä.