TV ON THE RADIO: Nine Types Of Light

TV ON THE RADIO
Nine Types Of Light
Interscope

Viikon Nine Types Of Lightin julkaisun jälkeen basistinsa Gerard Smithin syövälle menettänyt TV On The Radio ei kuulosta neljännellään surun sokaisemalta. Viime vuosikymmenen vainoharhan ja uudelleen jakautuneen maailman kuvajaiseksi profiloitunut ryhmä on sysännyt uuden ajan angstin taustavireeksi.
Sapatti on sallinut yhtyeen uudistua, ja jos sen äänimaailma onkin edelleen moniarvoinen heiluri, tunnekirjo on typistynyt aurinkoiseksi yritykseksi kiivetä Dear Sciencen (2008) kalmasta takaisin maailmaan. Matka staattisesti säksättävästä digitaalisesta funkista Tunde Adebimpen ja Kyp Malonen falsettien tähdittämään sulavakäytöksiseen moderniin rokkiin näyttää peruutuspeilistä lyhyeltä mutta dramaattiselta.

Keep Your Heartin pastoraalisen haikeista sävyistä No Future Shockin tärisevään ja futuristisesti pulputtavaan tanssiin yhtye hakee uusia suuntia vapaasti. Täydellisen uusiutumisen sijaan estetiikka on pikemminkin selkiytynyt: jopa vilpittömän avoin Will Do – kenties TV:n tähän asti puhdaslinjaisin balladi – pärisee ja suhahtelee pahaenteisesti Dave Sitekin laskelmoitujen mutta oivaltavien tuotantoratkaisujen ansiosta. Vaskien voiteleman New Cannonballin, sotilaallisen ryhdikkäästi pumppaavaan Repetitionin ja hartaasti kehittyvänä keskipisteenä palvelevan Killer Cranen kaltaiset kohokohdat yhtä kaikki muistuttavat, että yhtye onnistuisi myös vähemmän uudenaikaisin kuosein, puoleensavetävän soulin tai klassisen popin parissa.