VARIOUS ARTISTS: The Music City Story

VARIOUS ARTISTS
The Music City Story
Ace

Ace lienee maailman johtava juurimusiikin uudelleenjulkaisija. Viimeaikaisista kokoelmista ovat säväyttäneet esimerkiksi Black America Sings Bob Dylan ja You Heard It Here First -sarja, joka esittelee maailmanhittien alkuperäisiä versioita. Tämä kolmen levyn kansio kertoo Kalifornian Berkeleyssä vaikuttaneen Music City Recordsin vaiheet vuosilta 1950-1975. Tyylikkääseen pakettiin kuuluu valaiseva ja runsaasti kuvitettu 48-sivuinen vihkonen.

Music City ei kuulunut riippumattomien levy-yhtiöiden uusia uria aukovaan kärkeen, mutta tripla tarjoaa oman kiinnostavan versionsa siitä, kuinka doowop ja rhythm & blues jalostuivat souliksi. Firma teki aikanaan vain viitisenkymmentä singleä. Niinpä melkein puolet 75 esityksestä on ennen julkaisemattomia. Muukaan materiaali ei ole päässyt kulumaan halpiskokoelmilla, sillä Lou Rawls, Little Willie Littlefield ja Jimmy Nelson ovat tunnetuimmat nimet.

Lauluyhtyeisiin painottuva valikoima on paitsi monipuolinen myös tasoltaan monenkirjava. Kenenkään ei kannata aloittaa mustan musiikin menneisyyteen porautumista Music Cityn arkistoista, mutta pitemmälle ehtinyt harrastaja varmasti viihtyy. The 5 Swansin Lil Tipa-Tinan ja Wanda Burtin Feeling Fine, Feeling Goodin kaltaisten raaka­timanttien lomassa jaksaa kuunnella pari nuhjuista shuffleakin.