VOIVOD: Katorz

VOIVOD
Katorz
Nuclear Blast

Voivodin perustajajäsen ja musiikillinen sielu, kitaristi-säveltäjä Denis ”Piggy” D’Amour, menehtyi syöpään viime vuoden elokuussa. Silti uutta musiikkia on luvattu ilmestyväksi ainakin yhden pitkäsoiton verran tämän yhdennentoista studioalbumin jälkeen. Piggy jätti nimittäin jälkeensä kovalevyllisen täynnä kitararaitoja, joista yhtyeen muut jäsenet ovat kasanneet ja sovittaneet valmiita teoksia Katorzille.

Vuonna 1982 perustettu kanadalaiskvartetti on yksi metallimaailman omintakeisimpia, omaperäisimpiä ja omituisimpia yhtyeitä. Vaikka kuolemantapauksissa ei olekaan syytä vitsailla, on jokseenkin itsestään selvää, että Voivod on edelleen olemassa tragedian jälkeen. Suurempi tragedia Voivodille olisi ollut laittaa pillit pussiin, sillä eritoten tämän päivän metallimaailmassa kaivataan outolintuja – ja sitä tämä ainutlaatuinen orkesteri todellakin on.

Katorzia ei ole varmastikaan ollut helppo puristaa kasaan, mutta jotenkin yhtye suoriutuu mahdottomassa. Piggyn maalailevat sävelmaailmat ja riitasoinnut ovat välittömästi tunnistettavissa Snaken nasaalin, Awayn rumputyöskentelyn sekä Jason Newstedin bassokuvioiden viimeistellessä kokonaisuuden. Musiikillisesti seikkaillaan Nothingfacen ja Angel Ratin välimaastossa, joten räimemetallia on turha Katorzilta odottaa. Kunhan on kymmenen tarttuvaa teosta parhaan Voivod-perinteen mukaisesti.