VOIVOD: Target Earth

VOIVOD
Target Earth
Century Media

Gamma Ray on käyttänyt suomalaisen coverbändin jäseniä tuuraajina ja pitemmilläkin pesteillä. Judas Priest rekrytoi tribuuttibändissä kirkuneen laulajan Metallijumalan siirryttyä muualle. Children Of Bodom pyysi mukaan kitaristin, jonka tekosia seuraamalla Alexi Laihosta varttui yksi Suomen merkittävimmistä metallimuusikoista. Ankara fanitus, coverit ja soittotyylin omaksuminen vaikuttivat myös kitaristivalintaan, jota ilman Voivodia ei enää olisi. Esikuvilla on musiikissa korvaamaton ja joskus arvaamaton merkitys.

Target Earth on albumi, jonka ei koskaan pitänyt ilmestyä. Katorzin (2006) ja Infinin (2009) myötä käytettiin vuonna 2005 menehtyneen kitaristi Denis ”Piggy” D’Amourin demovarasto, josta rumpali Michel ”Away” Langevin, laulaja Denis ”Snake” Belanger ja basisti Jason ”Jasonic” Newsted koostivat valmiita biisejä. Uran ajateltiin olleen takana, mutta bändi innostui jatkamaan Piggyn soittoa ikänsä palvoneen ja opetelleen Daniel ”Chewy” Mongrainin kanssa. Kun kyytiin hyppäsi vielä Angel Ratin (1991) aikaan eronnut basisti Jean-Yves ”Blacky” Theriault, uusi Voivod laukaistiin kiertoradalle.

Target Earth on hyvin voivodmainen albumi. Sci-fi värittää sanoituksia ja kolkon vääristynyttä soundia rytmittelyn vinksahdellessa ennalta-arvaamattomasti. Albumirumilus on kuin oman tietoisuuden kasvattanut, tykit Maata kohti kääntävä avaruusalus. Chewyn kitarasoundi mukailee Piggyn vastaavaa ja Snaken laulu on nyrjähtäneen oloista.

Voi olla, että Voivodin päätös keskittyä kuuteen ensimmäiseen albumiin viime kiertueilla vaikutti vahvasti Target Earthiin. Muutama nopeampi biisi ei tee tästä thrashiä, vaikka metallilastut lentelevätkin iloisesti. Yhtä hyvin Target Earthilla samoillaan progemmilla linjoilla tai rusautetaan hardcoren ja punkin sekaiseksi, suoremmaksi soitoksi. Tutuista elementeistä huolimatta uutuus ei ole toisinto tai mallinnos vanhoista levyistä, vaan sillä on itsenäinen tahto ja elkeet.

Tragediakaan ei pysäyttänyt Voivodia. Se kuulostaa edelleen, 30-vuotisen uran jälkeenkin, tuoreelta ja jännittävältä pelkästään olemalla oma itsensä. Melkoinen saavutus metalligenressä, jossa on enemmän identtisistä muoteista valettuja yrittäjiä kuin mikään laki sallii. Target Earthilla on samaa outoutta ja rajoja rikkovaa ennakkoluulottomuutta, joilla Voivod aikanaan ansaitsi kekseliään bändin maineensa. Siis levyllä, jonka ei pitänyt ilmestyä.