VOLCANO CHOIR: Unmap

VOLCANO CHOIR
Unmap
Jagjaguwar

Justin Vernon julkaisi reilut puolitoista vuotta sitten Bon Iver -nimellä hienon ja laajalti ylistetyn For Emma, Forever Ago -levyn. Ennen tuon hauraan teoksen ilmestymistä mies oli jo työskennellyt nyt albumin julkaisevan Volcano Choirin kanssa.

Volcano Choir muodostuu Justin Vernonista ja Collections Of Colonies Of Bees -nimisen yhtyeen jäsenistä. Vaikka Unmapin kappaleista osa juontaa juurensa aikaan ennen Bon Iverin levyä, viimeisteltiin äänitykset yhden viikonlopun aikana marraskuussa 2008. Olisiko niiden sävellysajankohta syynä siihen, että hetkittäin albumi vaikuttaa kuin harjoitelmalta For Emmaa varten?

Nyt liikutaan kuitenkin vahvemmin savuisella häröilyosastolla. Kannen kuva huokuu happofolk-henkistä metsäistä mystiikkaa ja musiikki istuukin hyvin ulkoasuun. Unmap on lähes kautta linjan yllättävä ja jännittävä, täynnä pieniä ääniä ja hämmentävistä elementeistä kasattuja kappaleita. Levy sopii erinomaisesti kuulokkeilla kuunteluun ja vaikka äänimaailma vaikuttaa paikoitellen hyvin riisutulta, riittää siinä ihmeteltävää moneen löytöretkeen.
Justin Vernonin seuraavaa Bon Iver -julkaisua odotetaan vesi kielellä. Miekkoselle on luultavasti ollut paljon helpompaa seurata tuota rakastettua arvostelumenestystä hieman vähemmän julkisuutta saavalla ja paineita sisältävällä projektilla.