Finnvoxilla klassikkolevyjä työstänyt Risto Hemmi nimeää komean uransa merkkipaalut

Asko Alanen jututti ensimmäisen oman levynsä julkaissutta Risto Hemmiä Soundin 11/23 Elämäni soundit -palstalle.
28.12.2023 09:00

Änittäjä, miksaaja, studiopomo ja muusikko Risto Hemmi omaksui jo varhain poikkeuksellisen laajan musiikkimaun. Se ulottui isän Amerikasta tuomista 50-lukuisista levyistä Ruotsin popradioon, 60-luvun beat-bändeihin ja kitarasankareihin, suomirockin nousuun ja ECM-jatsiin asti. Kiinnostus soundien tuottamiin elämyksiin johti kitaristin ennen pitkää äänittäjä-miksaajaksi Finnvox-studioille, uuden aallon harjalle viemään rockia uusiin hienostuneempiin suuntiin joka genressä. Yli 500 albumin mittaisen päivätyön jälkeen Risto jätti vastikään toimitusjohtajan paikkansa. Hän levytti monipuolisen, kitaravoittoisen The Album -debyyttinsä huolellisessa yhteistyössä vuosien mittaan tutuiksi tulleiden muusikoiden kanssa.

– Kaikki, joita pyysin, tulivat ilomielin mukaan ja kaikki meni hirveän luonnollisesti. Joka nuotti on luomua, Risto kehaisee. – Siitä tuli sellainen omakuva, kun kaikki lähti siitä, missä oma sydän sykkii musiikissa. Kappaleita syntyi omalla painollaan, välillä ei lainkaan, mutta sitten sattui painamaan oikeaa kosketinta tai ottamaan oikean kitarasoinnun ja taas lähtikin. Pitää antaa sattumalle, hetken intuitiolle, tilaa ja asioille mahdollisuus toteutua.

– Vaikka Finnvox-yhtiön pyörittäminen jäi muille, en minä ole jättämässä näitä äänitys- ja miksaustöitä. Suunnitelmat ovat vielä auki, mutta seuraavaksi voisin tehdä kuvallisempaa ilmaisua elokuvaan tai dokumenttiin.

– Mukavaa oli myös tehdä Hearthillin kanssa tämänvuotista levyä, kun he soittivat studiossa kaiken yhdessä. Kiva olla näkemässä, mistä se kaikki syntyy ja saada nekin laulut toimimaan, jotka eivät heti lähteneet.

ENSIMMÄINEN ALBUMI, JOKA HERÄTTI INNOSTUKSEN MUSIIKKIIN
The Beatles
White Album
”Muutimme kesällä 1968 Rovaniemeltä Kemiin. Sain jouluna, 12-vuotiaana, White Albumin lahjaksi, mikä oli iso juttu. Niin erilaisia, rajujakin lauluja ja voimakkaita tunteita, taitavia sointuja ja harmonioita.”


LEVY, JOKA TUO MIELEEN NUORUUSVUODET KEMISSÄ
Jimi Hendrix

Band Of Gypsys
”Minulla on harvinainen UK-painos nukkekannella. Ruotsin P3-popradiosta jo kuultu All Along The Watchtower sai siirtymään klassisesta pianosta sähkökitaraan, mutta Band Of Gypsys -muodostui kitaransoiton Raamatuksi. Osaan joka nuotin ulkoa.”

LEVY, JOKA INNOITTI ÄÄNITTÄJÄKSI JA MIKSAAJAKSI RYHTYMISEEN
Eberhard Weber

The Colors Of Chloe
”Herkässä iässä sain paljon vaikutteita muilta musadiggareilta. Weberin ECM-sointumatoista tulee aina kylmiä väreitä ja äänikuvan tuottamat tunne-elämykset johdattivat elämäntyöhöni. Samaa yritän levyni aloituskappaleessa Arctic Circle.”

LEVY, JOKA ON LÄHEINEN ONNISTUNEEN MIKSAUKSEN ANSIOSTA
Susanne Vega

99.9 F
”Havahduttaa vieläkin. Ysärin alussa Vegan soundit olivat rohkeat, oli säröä ja lo-fi -tuotantoa. Luova työpari Mitchell Froom ja Tchad Blake, toinen tuotti ja toinen väänsi nappuloita, vertautuu Janne Haavistoon ja minuun. Teimme todella monta levyä yhteistyössä.”

ENSIMMÄINEN LISTAYKKÖNEN, JONKA ÄÄNITIN JA MIKSASIN
Pelle Miljoona Oy

Moottoritie on kuuma
”Takana oli jo hienoja levyjä, kuten Se:n Pahaa unta, mutta Pelle Miljoona Oy räjäytti potin ja aukaisi portit jatkolle. Keskeistä oli, että laulusta sai paremmin selvän, soittoon tuli lisää sävyjä ja silti punkin nuoruudeninto tallentui, kiitos Samin ja Andyn.”

PARHAITEN MYYNYT ÄÄNITTÄMÄNI JA MIKSAAMANI ALBUMI
Topi Sorsakoski & Agents

In Beat
”140 000 myyty. Aika erilainen levytys, hyvin dokumentaarinen, kikkailematon tallenne. Bändi on äänitetty hyvin, saatu balanssiin ja pantu vähän EMT-peltikaikua lauluun. Pulliainen soittaa kuin enkeli, tukee laulua eikä koskaan soita sen päälle.”

SUOSIKKINI ÄÄNITTÄMISTÄNI JA MIKSAAMISTANI JULKAISUISTA
J. Karjalainen

Villejä lupiineja
”Tähdet oikeissa asennoissa. Valtavasti erilaisia biisejä ja tyylejä, omaa ilmaisua. Lankisen kitararaita on loistava. Hän voi soittaa biisin alusta loppuun ja se on siinä. Miksatessa ei katsota mittareita, vaan käsivarren karvojen pörhistymistä.”

TUOREIN JULKAISU, JONKA OLEN ÄÄNITTÄNYT JA MIKSANNUT
Hearthill

The Love Circus
”Pojat soitti, lähtisinkö mukaan. Olisin sopiva, vuosien jälkeenkin. Heillä on oma sointinsa. Jussin laulut äänitettiin yhtä aikaa bändin kanssa. Ne oli tarkoitettu demoiksi, mutta vain jotain rivejä piti uusia, kun teksti ei ollut ihan valmista.”

Lisää luettavaa