Hautausmaan portin narinaa ja muita ääniä lenkkipolun varrelta – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana Helsinski-nimellä sooloileva Juho Vehmanen

"Otin nauhurin lenkkipolulle mukaan ja kolisuttelin avainnipulla lipputankoja ja hakkasin kepeillä sähkökaappeja. Tein niistä matskuista luupin, jonka päälle rakensin biisin."
19.2.2019 14:10

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Juho Vehmanen on vuosien varrella meritoitunut muun muassa PMMP:n ja My First Bandin riveissä, mutta soolotuotantoa mieheltä ei ole aiemmin kuultu. Tähän saatiin kuitenkin muutos perjantaina, kun Vehmanen julkaisi debyyttisinglensä No Voice to Shout Helsinski-nimen alla. Elektroninen Helsinski esittelee uusia puolia Vehmasesta, joka kertoo aina pitäneensä elektrovaikutteista.

– Mulla on aina ollut tarve tehdä omaa musaa, koska se on paras tapa pitää musahommat freesinä itselleni. Nyt kun My First Band – jolle olen voinut tähän asti tehdä biisejä – ei ole aktiivinen, on pitänyt luoda uusi väylä, Vehmanen kertoo uuden projektinsa taustoja.

– Oon aina digannut elektrovaikutteisesta musasta ja aloitin biisien tekemisen träkkereillä jo ysärillä, mutta vasta nyt tuntui että olisi aika alkaa etsiä omaa soundia. Oman musan ja levyjen tekeminen on ollut aina jotenkin taustalla olemassa oleva haave, ja nyt kun sille avautui mahdollisuus niin siihen piti heti tarttua.

Miten debyyttisinkku No Voice to Shout syntyi? Mikä on tarina biisin taustalla?

– Kuuntelin Gold Pandan musaa ja ihastuin hänen tapaansa käyttää kenttä-äänityksiä biisien rakennuspalikoina ja sound designin pohjana. Otin nauhurin lenkkipolulle mukaan ja kolisuttelin avainnipulla lipputankoja ja hakkasin kepeillä sähkökaappeja. Tein niistä matskuista luupin, jonka päälle rakensin biisin. Siellä voi kuulla myös muun muassa Turun sataman tasoristeyksen ääniä, Skansenin hautausmaan portin narinaa ja Angry Birds -puiston kellopeliä, Vehmanen paljastaa.

– Biisi kertoo parisuhteen päättymisestä kumpuavasta ahdistuksesta ja siitä, miten vaikeaa siitä fiilistä on purkaa. En yleensä tykkää kirjoittaa noin yksioikoisen synkkiä tekstejä, mutta biisin leikkisä svengi tarjoaa sille sopivan vastavoiman.

Mitä voimme odottaa tulevalta Helsinski-levyltä?

– Materiaali on aika polveilevaa koska biisit on pitkän aikavälin tuotoksia. Pehmeää ja tummaa – toivottavasti freesin kuuloista soundia, joka kuulostaa parhaalta nautittuna yöaikaan autossa tai kotisohvalla luureista, artisti vinkkaa.

Helsinskin ohella tämän viikon Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät odotetun Badding-levynsä julkaissut Ville Valo & Agents, ikävää ikävöivä Mara Balls, jo toisen kokopitkänsä tälle talvelle julkaissut Asa bändeineen, David Bowieta modernisti versioiva Biffy ClyroHopeinen SkorpioniKooma sekä monia muita.

Tätä kaikkea on syönyt sisäänsä Soundin viikon 8 Parasta juuri nyt -soittolista:

Lisää luettavaa