”Mariah Carey innosti oikeasti laulamaan” – Laura Moision Elämän soundit

Elämäni soundit -sarjassa artistit esittelevät itselleen tärkeitä ja merkityksellisiä levyjä
15.10.2015 14:46

Syyskuussa Ikuinen valo -pitkäsoiton julkaissut Laura Moisio kertoi Soundille artisteista ja levyistä, jotka ovat sytyttäneet palon musiikkiin ja kehittäneet tapaa tehdä omaa musiikkia. Intiimejä, sinimustia folk-tunnelmia ovat muovanneet niin Dave Lindholm, Mariah Carey kuin myös Death Hawks.


SELVIN KIMMOKE OMALLE LAULUJEN TEOLLE JA TAVALLE ILMAISTA ITSEÄÄN

Dave Lindholm – Huoneet 6 & 14

– Daven musiikki, erityisesti Sinussa asuu tuulet, luo koskettavaa kuvaa sielunelämästä. Dave on Suomen laulajista ainoa, jonka kielestä ja musasta jaksan inspiroitua jatkuvasti. Joni Mitchellin Blue on samaa naisäänellä.


LEVY, JOKA ON PARHAITEN KESTÄNYT KUUNTELUA KAUTTA VUOSIEN

Regina Spektor – Soviet Kitsch

Valitsin tämän Spektorin ”hittilevyn” sijasta. Upea vokalisti ja tosi hauskat laululyriikat, huumoria ja kaihoa kumpaakin sopivasti. Pianoa ja laulua olen itsekin suosinut.


VARHAISIN MUSIIKKI-INNOSTUKSEN HERÄTTÄJÄNI

Mariah Carey – Daydream

Fanitin kyllä myös Bäkkäreitä ja Spice Girlsiä, mutta tämän levyn mukana innostuin oikeasti laulamaan, ja osaan vieläkin joka biisin ulkoa. Täynnä nuoruuden muistoja.


LEVY, JOKA ON AVARTANUT JA KEHITTÄNYT TAPAANI TEHDÄ MUSIIKKIA

Nick Drake – Bryter Layter

Pari vuotta sitten oli kriisi ja vaikeuksia suhtautua itseeni. En halunnut sovittaa laulujani isolle bändille, koska koin jääväni helposti jalkoihin. Draken tosi hieno levy avasi sen, että aaa, näinkin sen voi tehdä, eikä oma herkkyys kärsisi.


LUMPEELA-YHTEISÖÖN JA YHTEISTYÖHÖN LIITTYVÄ ALBUMI

Ochre Room – Box Bar & Diamond

Pidän tosi tosi paljon. Poikkeuksellinen suomalainen tai minkä maalainen bändi tahansa. Autenttinen. Älyttömän hienoja lauluja ja samoja elementtejä kuin Nick Drakellakin.


BÄNDI JA ALBUMI, JOISSA OLISIN HALUNNUT OLLA MUKANA

Jefferson Airplane – Surrealistic Pillow

Välillä olen haaveillut olevani oikein rokkibändissä, ja Grace Slick on niin mahtava laulaja. Bändissä on niin hyvä groove ja silti musiikki on melodista. Einari Stylmanin Lopun ajan mies -yhtyeessä lauloinkin jonkin aikaa.


LEVY, JONKA OLEN HANKKINUT NOPEIMMIN SEN ILMESTYESSÄ

Laura Marling – Short Movie

Ensin ajattelin, että onpa tylsää, mutta kova fani minusta tuli. Short Movie on hänen parhaansa, ja ei ihan niin folkia kuin aiemmat. Marling on hänkin samaa maata Nick Draken kanssa tulkinnan neutraalisuudessa, mikä antaa tilaa lyriikalle.


EHKÄ ERIKOISIN JA YLLÄTTÄVIN SUOSIKKILEVYNI TYYLILAJINI TUNTIEN

Death Hawks – Death Hawks

Levy joka vie eri maailmoihin. Hyviä koukuttavia melodiajuttuja, varsinkin viimeinen biisi Black Acid. Soiton shamanismi kiehtoo myös kovasti.

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli julkaistu alun perin Soundissa 8/2015

Lisää luettavaa