”Pidetään siis takki auki ja mieli avoimena” – Parasta juuri nyt -listan vieraana kuumaa luovaa kautta elävä Egokills

"Rannemurtumaa, laulajan ääniongelmia, merkkarilaatikon pöllimistä ja nelinumeroisia sakkoja, mutta läpi mentiin, yhdessä."
25.6.2019 18:26

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Tampereelta kotoisin oleva Egokills julkaisi viime vuonna toisen albuminsa Mellowhead, joka vei hippimetalliyhtyeen valloittamaan uusia mita Euroopan-kiertueella Lordin kanssa. Menneeseen vuoteen on kuulunut myös kokoonpanomuutoksia, vanhojen kasvojen vaihtumista ja tietenkin uuden musiikin kirjoittamista.

Juhannusviikolla musavirtaan ilmestyikin Egokillsin kuuman uusi Opinion Jacket kuin ässänä hihasta. Onkin siis hyvä kysyä bändin kuulumiset.

Toinen albuminne Mellowhead julkaistiin aikalailla vuosi takaperin. Mitä sen jälkeen on ehtinyt tapahtumaan?

– Mellowheadin jälkeen on tapahtunut aivan helvetisti, ainakin meidän mittapuullamme. Heitettiin muutama keikka Suomessa vuosi sitten keväällä, kunnes kesällä tuli tarjolle Euroopan-rundi Lordin lämppärinä. Tähän tarjoukseen oli ilman muuta tartuttava. Valitettavasti kitaristi Paavo Pekkonen joutui astumaan yhtyeestä sivuun samassa rytäkässä, koska hänen toinen yhtyeensä Huora piti häntä kiireisenä kotimaan kamaralla, Egokillsin rumpali Vilho Rajala kertoo.

– Tämä ei kuitenkaan meitä hidastanut, vaan Egokills soitti nelihenkisenä, siis yhdellä kitaristilla loka-marraskuussa yhteensä 16 keikkaa seitsemässä eri maassa. Neljä viikkoa ja noin 12 000 kilometriä tuli rullattua matkailuautolla. Kaikenlaista sattui ja tapahtui: oli rannemurtumaa, laulajan ääniongelmia, merkkarilaatikon pöllimistä ja nelinumeroisia sakkoja, mutta läpi mentiin, yhdessä. Olen siitä edelleen ihan valtavan kiitollinen. Keikat olivat helvetin hyviä ja joka paikasta tarttui uusia faneja matkaan.

– Juuri, kun olimme tottuneet nelihenkiseen kokoonpanoon, basistimme Mika Pusa törmäsi joulukuussa Tampereen yössä entiseen kitaristiimme Pasi Viitalaan, joka vaikutti Egokillsissä alusta saakka aina vuoteen 2014 asti. Viitala innostui Pusan runditarinoista niin rajusti, että ilmoitti olevansa käytettävissä kitaristiksi taas. Heti ensimmäisistä treeneistä saakka Pasi toi mukanaan niin paljon energiaa, hyvää fiilistä ja luovaa voimaa, että Egokills elää tällä hetkellä parasta luovaa kauttaan vuosikausiin, Rajala hehkuttaa.

Miten uusin singlenne Opinion Jacket syntyi? Mistä se kertoo?

Opinion Jacketin riffi on kitaristi Niko Viita-ahon kotonaan ginin juomisen ohessa kehittelemä. Hän lähetti sen bändin Whatsapp-ryhmään ja sitä sitten seuraavissa treeneissä alettiin pyöritellä. Tunnin pyörittelyn jälkeen meillä oli valmis biisi. Laulaja Janne Selo teki vielä tekstinkin hyvin nopeasti. Toki biisi koki studiossa muutoksia, mutta joka tapauksessa sen tekeminen oli luovaa yhteistyötä parhaimmillaan. Nautin valtavasti aina k– un saavutamme sellaisen yhteisen, positiivisen luovan tilan, jossa kaikki ovat osallisena ja jonka lopputulosta kukaan ei voi ennalta tietää. Se on taikuutta.

– Teksti on tosiaan Janne Selon, ja kai siinä on kyse siitä, että omia totuuksiaan ei kannata koskaan lukita ihan loppuun asti. Kaikki me tunnemme ihmisiä, jotka saarnaavat suuna päänä jonkinlaista totuutta, kunnes sitten eräänä päivänä takki syystä tai toisesta kääntyy. Pidetään siis takki auki ja mieli avoimena!

Mitä Egokillsin leiristä on luvassa kesän ja syksyn aikana?

– Loppukesästä meidän on tarkoitus tehdä jälleen reissu Eurooppaan, mutta se on vielä työn alla. Sitä ennen meillä on ehkä yksi tai kaksi keikkaa Suomessa, ja näillä näkymin syksyllä sitten rundin jälkeen lisää. Teemme koko ajan biisejä ja ajatus on, että niitä äänitellään ja julkaistaan tasaisin väliajoin. Toivon mukaan biisejä putoilisi sellaiseen tahtiin, että joskus ensi vuonna meillä olisi koossa kolmas täyspitkä Egokills-albumi. Ja siitäkin on puhuttu, että joka vuosi pitää päästä tekemään reissu tai kaksi ulkomaille.

Egokillsin iloisten veikkojen lisäksi Parasta juuri nyt -soittarilta tällä viikolla löytyvät muun muassa faniensa iloksi uutta musaa julkaissut Vesta, Lopunaikojen Laihan Irwinin tavoin rokkaava Negatiiviset NuoretBrother Alfredin pahat pojat, viimeistä levyään nykyisellä taiteilijanimellään valmisteleva Tommishock sekä pitkään odotettu Princen alkuperäisversio Manic Mondaysta.

Vuoden ensimmäisen puoliskon viimeinen Soundin Parasta juuri nyt -soittolista:

Lisää luettavaa