Vesku Loirin artistiura oli vaikuttava, monipuolinen ja outo – kuuntele Soundin valinnat taiteilijan tuotannosta

11.8.2022 15:00

10. elokuuta kuollut Vesa-Matti Loiri oli monella tapaa ainutlaatuinen ihminen. Hän oli näyttelijä, urheilija ja muusikko, jonka artistiura vetää monipuolisuudessaan vertoja kenelle tahansa laulajalle niin Suomessa kuin muualla maailmassa.
.
Loiri esitti tietysti maineikkaita tulkintoja Eino Leinon teksteistä sekä monenlaista huumorimusiikkia. Näiden lisäksi hän kuitenkin levytti esimerkiksi jazzia (4+20, 1971), lastenmusiikkia (Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus, 1974), Junnu Vainion sävellyksiä ja kaikenlaista hämmentävää sekoilua (Brontosauruksen yö ja niin edelleen). 2000-luvun alkukymmenyksen Johnny Cash -henkiset levyt todistivat Loirin hallitsevan J. Karjalaisen, Tehosekoittimen ja Eppu Normaalin kaltaisten suomirock-jättien kappaleet, ja kuultiinpa Loiria vierailijana esimerkiksi metalliyhtye Ensiferumin Unsung Heroes -albumilla vuonna 2012.
.
Soundin monilukuista avustajakaartia pyydettiin listaamaan omia suosikkejaan tai muuten vain huomionarvoisia hetkiä Loirin 51 vuotta kestäneeltä taiteilijauralta. Alapuolella olevasta Spotify-listasta niitä löytyy: on yhtä lailla Peter Lerchen kitarataituruuden vahvistaman Kirkkokonsertti-albumin (2000) hartaita sävyjä, Jean-Pierre Kuselan ilveilyä, Oskar Merikannon säveltämää tunnelmointia kuin 1970-luvun huuruisia jazz-biisejä. Koko komeuden saa aloittaa Loirin versio Iron Butterflyn maineikkaasta In-A-Gadda-Da-Vidasta, johon laulaja itse tiettävästi teki suomenkieliset tekstit.
.
Lepää rauhassa, Vesku! Kerta kaikkiaan vaikuttavan työn teit. Saapa nähdä, nähdäänkö Suomessa enää koskaan toista artistia, joka kokeilisi yhtä ennakkoluulottomasti eri tyylejä ja tekisi juuri sellaisia levyjä kuin milloinkin sattuu huvittamaan.

Lisää luettavaa