Tarkkailuluokka | Suad – Taustalta omille teille

25.1.2018 14:51

Suad Khalifa on laulanut muiden artistien levyillä jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta oma sooloura on toden teolla käynnistynyt vasta viime aikoina. Blue Sign -kappale ilmestyi pari vuotta sitten. Oikea hetki ensimmäisen oman julkaisun suhteen koitti lokakuussa 2017 neljän kappaleen mittaisen The Call -ep:n myötä (kuuntele Spotifysta).

– Ep:n kappaleet olivat hautuneet jo jonkin aikaa ja tuli vaan vahva fiilis, että nyt haluan julkaista ne tällaisena kokonaisuutena.

– Äänimaailma, jota haluan toteuttaa, on varmasti syntynyt pitkän ajan kuluessa, mutta toki myös elää koko ajan. Luulen että musiikkimakuni, äänimaailmat jotka vetoavat minuun, ovat jollain tavalla pysyneet samana ja toisaalta muuttuvat koko ajan. Lopullinen äänitys on sen sijaan tietyssä hetkessä syntynyt, juuri sen hetken maisema.

Suadin mainitsema äänimaailma on hivuttautunut elektrovetoisista singleistä The Callin orgaanisempaan soundiin. Sovituksia kannattelee tyylistä riippumatta laulajan pehmeä ja taipuisa, emotionaalinen laulutatsi ilman väkinäisiä maneereja.

Muiden muassa Uuden Fantasian, Op:l Bastardsin ja Jaakko Eino Kalevin levyillä esiintyneen Suadin The Call -ep ilmestyi vain digitaalisessa muodossa. Siitäkin huolimatta laulut muodostavat oman kokonaisuutensa, joka tosin Suadille itselleen valkeni vasta matkan varrella.

– Ep:n kappaleita yhdistää osittain jonkinlainen syvemmän ymmärryksen kokemus, oivallus, muutoksen tai päätöksen hetki. En oikeastaan miettinyt teemaa etukäteen vaan enemmänkin oivalsin asian kun mietin mitkä biisit valitsen ep:lle, että näissä neljässä kappaleessa toistuu osittain samankaltainen teema, vaikka aihe, biisien lähtökohta, on jokaisessa tavallaan ollut eri, sanoo Suad ja paljastaa haaveilevansa ep:n julkaisusta myös vinyyli- ja c-kasettimuodossa.

The Call on hyvä esimerkki siitä, että yhteistyö kantaa hedelmää. Kun Suad on tutustunut matkan varrella moniin hienoihin muusikoihin, on sellaisia helpompi pyytää mukaan omallekin levylle. Suadin itsensä lisäksi levyllä soittavat esimerkiksi sellaiset nimet kuin Jimi Tenor, Tuomo Puranen, Vilunki 3000 ja Eero Tikkanen.

Mutta kuinka henkilökohtaista musiikinteko lopulta on? Täytyykö musiikissasi olla vahva kiinnekohta omiin kokemuksiisi vai voiko musaa tehdä myös ”oman itsensä ulkopuolelta” pelkkiin tarinallisiin elementteihin nojaten?

– Musiikinteko on minulle kyllä henkilökohtaista ja omassa musiikissani on vahva kiinnekohta omiin kokemuksiini. Jos olen tehnyt yhteistyönä jonkun toisen levylle kappaleita, on silloin voinut olla tilanne, missä toisella on joku ajatus teemasta, tunnelmasta tai tarinasta jota sitten koitan parhaani mukaan toteuttaa. Niissäkin tilanteissa toki koittaa ammentaa omista kokemuksista, mutta ne ei ole ehkä niin vahvasti läsnä kuin omassa musiikissani.

Suadin tekemisistä tiedotettaessa kova noste ja isot odotukset on mainittu toistuvasti. Artisti itse kiertää koko kysymyksen, kun utelen kuinka korkealla hänen omat tavoitteet tulevaisuuden suhteen ovat.

– Ambitioni liittyvät musiikin laatuun! Siinä tähtään mahdollisimman korkealle.

Suad myöntää, että tällä hetkellä on kova palo tehdä uusia biisejä ja albumi siintää ainakin ajatuksissa.

– Milloin se tulee, on vielä mysteeri. Mielelläni keikkailen Suomessa ja myös ulkomailla jos niikseen. Katsotaan minne tie vie.

Tutustu: facebook.com/suadmusic12

Teksti: Antti Luukkanen
Julkaistu alun perin Soundissa 10/2017


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä:

Lisää luettavaa