Tarkkailuluokalla Hobo News – Jättämässä jälkiä maailmaan

Tarina alkaa Montun baarista Tampereelta. Sälli houkuttelee kaverinsa ryöstöretkelle ja pian kaksikko rymistelee Pispalanharjulle rikasta kartanoa tyhjentämään. Uniltaan herännyt kartanon isäntä yrittää estää ryöstäjiä ja saa puukosta.

Tarina voisi olla tosi, mutta onneksi ei tällä kertaa. Tamperelaisen kantrifolk-yhtye Hobo Newsin Lauma vaeltaa -debyytiltä löytyvä Ryöstöretki on Erik Ingebrigtsenin kynästä irronnut kertomus.

Albumin kaikista kappaleista vastannut, ivalolaislähtöinen mutta jo vuosia Tampereella asunut Erik tunnetaan paremmin räppärinä nimeltä Edorf.

− Hobo Newsin kappaleet ovat hyvin täsmällisiä tarinoita. Ne ovat mukavaa vastapainoa, sillä rap-biiseissä joutuu kirjoittamaan aivan älyttömät määrät tekstiä. Tässä pääsee hirvittävän paljon helpommalla, Erik naurahtaa mutta lisää, että toki folkbiisienkin tekemisessä riittää haasteita.

Hobo Newsin olemuksen ytimen Erik niittaa helposti:

− Tarkoitus on soittaa niin juurevaa musiikkia, että siinä kasvaa kaarna!

Yhtyeen päätyminen suomenkieliseksi, omia biisejä esittäväksi kollektiiviksi ei ollut itsestään selvää. Alussa oli kitaristi Quitzi Loponen (Voimaryhmä) ja Hannibalina tunnettu Hannu Stark (Tulenkantajat, Hannibal & Soppa) sekä halu soittaa covereita.

− Me puhuttiin, että olisi mukava soittaa Pogues-covereita punkilla otteella. Mutta sitten kun oli ekat treenit, niin ruvettiinkin soittamaan Woody Guthrieta ja muuta sellaista, muistelee Quitzi.

− Tähän nykyiseen muotoon kimmoke oli yksinkertaisesti se, että Erikillä oli nippu hiton hyviä biisejä.

”Tarkoitus on soittaa niin juurevaa musiikkia, että siinä kasvaa kaarna!”

Albumiäänityksien käynnistymiseen oli tavallista synkempi alkusysäys. Erikillä todettiin erittäin pahaksi levinnyt syöpä.

− Diagnoosin jälkeen soitin Hannulle, että nyt mennään studioon. Oli pakko päästä tekemään levy. Mulle tuli kova vimma tehdä musiikkia, että on pakko jättää jälki maailmaan.

Tällä hetkellä pesäkkeitä on sekä aivoissa että rinnassa ja Erik kuvailee tilannettaan ”erittäin raffiksi”.

− Mutta kyllä mä näkisin että tässä vielä saumat on. Periksi ei anneta missään nimessä, Erik toteaa painokkaasti.

Biisejä on syntynyt siihen tahtiin, että Erikin puolesta toinen Hobo-levy voitaisiin purkittaa vaikka jo keväällä. Lisäksi valmiina on myös levyllinen Edorf-biisejä ja Härmälän Tyyli -materiaalia.

”Kyllä mä näkisin että tässä vielä saumat on, periksi ei anneta missään nimessä”

Siihen nähden, että seitsenhenkisen Hobo Newsin riveissä on kolme räppäriä (Hannibalin ja Edorfin lisäksi Tykopaattina tunnettu rumpali Tyko Haapala) voi joillekin tulla yllätyksenä, ettei yhtyeen musiikissa tosiaan räpätä lainkaan.

− Mulla kävi kerran Inarissa niin, että joukko nuoria miehiä tuli keikalle valmistautuneena kuulemaan räppiä, Erik muistelee naureskellen.

− Meikä nappaa kitaran käteen ja alan soittaa… jätkillä oli kollektiivinen tonnin seteli -ilme naamalla ja lähtivät siltä istumalta pihalle.


Julkaistu alun perin Soundissa 2/2015