Tarkkailuluokka | Ghosts On TV: Vahvaa melankoliaa ja sateisia kohtauksia

Ghosts On TV maalailee indiellään melankolisia, haikeita äänimaisemia ja uskoo oman sukupolvensa indien nousevan pian pinnalle.
28.12.2017 17:04

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Ghosts On TV sai alkunsa vuonna 2013, kun Joona Kinnunen (rummut) törmäsi Talking Heads -kangaskassia kantaneeseen Anttoni Hilliin (kitara) ensimmäisellä kouluviikolla Sibelius-lukion käytävällä. Ajan myötä kaveriporukasta muodostui luonnollisen jatkumon seurauksena bändi, joka aloitti säännöllisen keikkailun vuonna 2016.

Ghosts On TV soi jylhän herkästi ja kaksi EP:tä julkaisseen bändin soundista on löydettävissä kaikuja muiden muassa Editorsin ja Radioheadin äänimaisemista. Kappaleissa kuten A Fool Such As I ja Right Now We Think We Can See Our Youth tunnelma on tummanpuhuva, mutta samanaikaisesti unenomainen ja hauras. Mistä Ghosts On TV – tai Haamut kuten herrat itse bändiään nimittävät – ovat poimineet sävyjä musiikkiinsa?

– 2000-luvun alussa tapahtuneen post-punk revival-liikkeen melankolinen ja haikea indie on tähänastisissa julkaisuissa ollut yhtyeelle se ominaisin vaikute. Tätä yhdistellään ilmaviin sovituksiin, vahvaan tunnelmaan ja vetäviin laulumelodioihin. Myös Radiohead- tai post-rock-vaikutteita musiikissamme kuulevat eivät ole ollenkaan väärässä, laulaja Ossi Björn kuvailee bändin vaikutteita.

”Eräänä päivänä tuijotin seinää, ja seinällä sattui olemaan Radiohead-juliste täynnä lyhyitä, kahden tai kolmen sanan fraaseja. Yksi niistä oli Ghosts on TV.” – Anttoni Hill

Nimi Ghosts On TV kirjaimellisesti löytyi. Pitkän ja vaivailloisen etsinnän jälkeen lopullinen nimi löytyi yllättävästä suunnasta.

– Rimpuilimme pitkään nimen parissa ja rumpalimme hyväksymättömän huonojen Batman-aiheisten ehdotusten jälkeen aloin olla jo epätoivoinen. Eräänä päivänä tuijotin seinää, ja seinällä sattui olemaan Radiohead-juliste täynnä lyhyitä, kahden tai kolmen sanan fraaseja. Yksi niistä oli Ghosts on TV. Päädyimme nopeasti siihen, kitaristi Anttoni Hill kertaa.

– Lisäksi Metallica oli jo varattu, kosketinsoittaja Reko Kälkäjä lisää vitsaillen.

Bändin rumpali Joona Kinnusen mielestä Suomessa pyörii tällä hetkellä ”ihan ok” indie-skene, mutta bändin oman sukupolven – edeltäjiään selkeästi nuorempien tekijöiden – juttu on vielä vahvasti tulossa.

– Sellaiset artistit meidän ohella, kuten DF5K, Sunday League, Lapsihymy, Toujours ja Olli ovat tuoneet raikkaita nykyisestä erottuvia ja ainakin meidän mielestä kaivattuja vaikutteita tähän hommaan. Esimerkiksi suomiräpissä on tapahtunut juuri tosi tyylikäs uuden sukupolven nousu, josta keikkamyyjät ja lafkatkin ovat olleet hereillä. Jollekin tällaiselle liikkelle löytyy pian ainesta indie-piireissäkin, Kinnunen ennustaa.

Jos Ghosts On TV:n musiikki soisi televisiosarjassa, niin mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Jonkinlainen kolea, sateinen ja kylmä kohtaus jossain Ylen MOT-dokkarissa. Kotimaisissa dokumenttisarjoissa on paljon elämän ja yhteiskunnan nurjia ja apaattisia puolia käsitteleviä aiheita, ja niiden tunnelma on pienestä asti kiehtonut mua. Jokin vähäeleisempi kappaleemme säestämässä jotain vastaavanlaista tuntuisi luonnolliselta ja hienolta jopa, Anttoni Hill vastaa.

Ghosts On TV:
Ossi Björn – laulu, kitara
Anttoni Hill – kitara
Reko Kälkäjä – koskettimet
Otto Vahtola – basso
Joona Kinnunen – rummut

 

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota haltuun myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä:

Lisää luettavaa