Tarkkailuluokka | Glass Wipe: ”Eiköhän siitäkin joku humoristi suutu”

Timi Nordman

Kemiläislähtöinen Glass Wipe tarjoilee tarttuvan melodista punkia, hispaanisia taiteilijanimiä sekä hurttia sisäpiirin huumoria. Voi pojat!

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Kuten Stora Enson paperi ja maailman suurin lumilinna Glass Wipe sai alkunsa Kemissä ja on levinnyt ympäri Suomen kulovalkean lailla. (No, ehkei toiseksi mainittu, se leviää vain keväällä ympäröivään maaperään.) Kemin eteläpuolella Ritikassa pystyyn pistetty yhtye on yksi toisensa jälkeen karistamassa Meri-Lapin pölyt harteiltaan ja nyttemmin yhtyettä voikin kuvailla kemiläis-jyväskyläläis-manselaiseksi.

– Ensikosketukseni Glass Wipen kanssa sain kesällä 2013 tai 2014, kun Dande (yhtyeen laulaja-kitaristi) pyysi tuuraamaan silloisen SAD – Seasonal Affective Disorder -yhtyeen basistia Louen Maatalousmessuilla. Kokoonpano oli silloin eri ja kappaleet suurimmaksi osaksi covereita. Dande kysyi minut useammallekin keikalle tuuraamaan ja pikkuhiljaa pestini yhtyeen riveissä vakiintui, basisti-laulaja Salvador Juan muistelee.

Rumpali El Marco hyppäsi remmiin, kun Dande kysyi tätä tuuraajaksi ”8. tai 9. luokan tanssiaisiin ja sitte osasin melkee kaikki biisit”. Neljä vuotta myöhemmin voikin todeta, että yhteistyö on toiminut.

– Parempia kanssasoittajia ei tuohon aikaan Kemissä ollut tarjolla, joten “we made the best of it” ja meistä tuli Meri-Lapin puhutuimmista bändeistä meidän live-energian takia. El Marco ja minä tunnetaan peruskoulusta ja Juan’n kanssa tutustuttiin kun soitettiin kilpailevissa bändeissä samassa kaupungissa, Dande kertaa monen pikkukaupungin kasvatille tuttua tarinaa.

Dande itse vaikuttaa tätä nykyä Tampereella. Kitaristin mukaan yhtyeen sisällä on käynnissä muuttoliike Kemistä etelään ”paremmille pelikentille, isompiin kaupunkeihin ja niiden keikkalavoille”.

– Mä asuin Kemissä vain kolme vuotta ennen kuin muutin Tornioon pop/jazz konservatoriolle ja sieltä valmistuttuani suuntasin Jyväskylään, jossa lähtee nyt toinen vuosi, bassomaisteri Salvador Juan toteaa.

Glass Wipen herrat kertovat vaikuttajikseen Green Dayn, NOFX:n, Led Zeppelinin sekä N.W.A.:n. Yksi vahva vaikutteiden lähde ovat olleet pelisoundtrackit.

– El Marcon kanssa pelattiin koululaisina (ja pelataan edelleen) paljon vanhoja WWE-, Burnout-, Tony Hawk- ja NHL-pelejä, joten niiden pelien soundtrackeista löytynee samanlaista saundia. Nykyään nuo soundtrackit on aika paskaa, Dande veistelee.

Salvador Juan näkee asiassa toisen kulman.

– Mun musiikkimaku alkoi laajentumaan hurjasti lukion loppua kohti, ja löysin paljon uudenlaista musiikkia ja näen, että kaikenlaisella musiikilla on joku ”juttu”, basisti filosofoi.

Levyllä tässä tapauksessa tarkoitetaan tietenkin yhtyeen heinäkuun alkupuolella julkaistua, kierosti nimettyä Grateful & Allergic -pitkäsoittoa, toista laatuaan (esikoinen Rabbit Hole julkaistiin jo 2016). Glass Wipe liikkuu musiikillisesti 1990-lukulaisen punk popin elementeissä ja meininkiä kuunnellessa ei yllätä, että Dande paljastaa olevansa keikkojen jälkeen ”aina niin pihalla ja nuutunut”.

Mikä on oudointa mitä teille on sanottu keikan jälkeen?

– Aina tulee hyviä kommentteja soitosta ja varsinkin live-meiningistä. Kerran joku kasvissyöjä suuttui Chickenpitsa-kiertueemme nimestä. Sanoi nimen kuulemma sulkevan osan kohderyhmästä pois. Päätimme nimetä seuraavan kiertueemme anteeksipyytävästi No Inside Jokes Touriksi, mutta eiköhän siitäkin joku humoristi suutu, Juan tarinoi.

Tuoreen pitkäsoiton jälkeen kolmikon ajatukset ovat keikkojen buukkailussa. Tulevaisuuteen katsoessa silmissä siintää jo uusi julkaisu, seuraavalla kerralla mahdollisesti EP-mittainen. Suunta on selvä: Suomi, Eurooppa, koko maailma. Toivottavasti No Inside Jokes Tour kantaa pitkälle.

Glass Wipe:
La Dande – Kitara & Laulu
Salvador Juan – Basso & Laulu
El Marco – Rummut


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista seurata myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: