Tarkkailuluokka | Tams: Gösta Sundqvist saapuu Twin Peaksiin

Tuukka Tams jatkaa matkaansa Twin Peaksin ja Gösta Sundqvistin välimaastossa.
Ville Asikainen

"Onko tämä sitten takinkääntö vai U-käännös helvettiin, se kaikki sopii mulle oikein hyvin."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Joensuulainen Tams hurmasi, häikäsi ja hämmensi alkukesästä julkaistulla unenomaisella Sori sori sori -sinkullaan, joka löysikin ansaitusti paikkansa muun muassa Soundin Parasta juuri nyt -soittolistalta. Mutta kuka tai ketkä ovat Tams?

Nopea yhteydenotto artistiin itseensä paljastaa, että mystisen artistin taakse kätkeytyy Tuukka Tams, joka aiemmin vaikuttanut folkrockin ja punkin parissa. Uuden artistiminän takana on henkilökohtainen kriisi – kuinkas muutenkaan.

– Kun edellinen bändini Mustarinta jäi tauolle eli lopetti, ainakin toistaiseksi, niin olin täysin varma, etten enää tule musaa tekemään. Moni juttu ahdisti ja masensi, mutta jo pelkkä se kaikki musaan liittyvä säätö oli aivan too much. Nyt reilu vuosi myöhemmin voisin kliseisesti sanoa, että biisit vain ilmestyivät, mutta niin siinä pitkälti kävi.

Alun perin Tamsilla ei ollut tarkoitus tehdä uutta musiikkia tai perustaa uutta projektia: fiilisten täytyi vaan päästä ulos.

– Koirani Sohvin kanssa kävellessä tuli mieleen tekstinpätkiä ja melodioita, joilla lopulta sain puhelimen tukittua. Jossain vaiheessa, kun oli enemmän voimia aloin niitä kuuntelemaan ja huomasin, että näistähän voisi olla johonkin. Lopulta demoja tulikin yhtäkkiä kymmeniä ja kun prosessi oli jo käynnissä, ei sitä malttanut lopettaa, Tams paljastaa.

Prosessi jatkui ja pian Tuukka Tams oli yhdessä Heikki Marttilan kanssa miksaamassa liutaa biisejä. Lopputulos yllätti artistin itsensäkin.

– Tosin vielä ekaa biisiä julkaistessa mietin, että pitäisikö sittenkin antaa koko homman olla ja heittää biisit deletellä. Lopulta toisin kävi ja ihan hyvä niin.

Tamsin ensimmäinen sinkku Sori sori sori tärähti kesäkuussa ulos. Ensimmäinen biisi soi unenomaisen kaihoisasti, mutta onko tämä se suunta millä aiot edetä jatkossakin?

– Irtiotto, sillä kuvastan tätä koko hommaa itselleni. Kun aiemmin olin pyörinyt folkin, punkin ja rockin välimaastoissa ja oikeaa musaa oli vain oikeilla soittimilla soitettu kama, niin nyt halusin sieltä kauas. Unenomaista tuli, kun unen ja valveen rajamailla koko homma muutenkin tehtiin.

Tams kertoo fiilistelleensä kappaleita kirjoittaessaan kahta asiaa, Gösta Sundqvistia ja Twin Peaksia. Jossain vaiheessa hänen mielessään syttyi visio, että soolokaman tulisi kuulostaa siltä kuin Leevi & The Leavings -coverbändi soittaisi Roadhousessa.

Syntetisaattoripop on Tamsin kohdalla vielä uusi aluevaltaus; tälle tielle hän vain päätyi seuraamalla syntyvää musiikkia. Onko tämä sitten takinkääntö vai U-käännös helvettiin, se kaikki sopii mulle oikein hyvin, Tams toteaa.


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista seurata myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: