Tarkkailuluokka | Maustetytöt: Kauniisti kurjuudesta

Maustetytöt on vielä verrattain tuore tulokas. Kaisa ja Anna Karjalaisen muodostama sisarusduo on kuitenkin jo lyhyessä ajassa ehtinyt hurmaamaan yleisön keikoillaan, joten levytetyllekin tuotannolle olisi kysyntää.
7.2.2019 16:44

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä

Teksti: Antti Luukkanen

Siskoksilla on soittohistoriaa takana yhdessä ja erikseen. Kaisa oli laulajana karun minimalistisessa Ehkä-yhtyeessä, jolta Maustetytöillekin on periytynyt muutama kappale. Yhdessä Kaisa ja Anna soittivat 22-Pistepirkon Asko Keräsen tuottaman pitkäsoitonkin tehneessä Kanelissa, jossa mukana oli vielä kolmas sisarus Maija.

Anna: – Kaneli ei ole varsinaisesti hajonnut, siskoista kun ei avioeroa saa. Maustetyttöjen kanssa on vaan ollut sen verta kiirettä, ettei tässä kovin montaa bändiä ole ehtinyt pyörittää.

Kaisa: – Ehkä taas loppui tyypillisiin henkilökohtaisiin ristiriitoihin.

Pienestä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevasta Vaalan kunnasta Helsinkiin kotiutuneet sisarukset perustivat Maustetytöt, kun Kaisa halusi tehdä musiikkia jälleen suomeksi. Isosisko Anna soittaa kitaraa ja laulaa, Kaisa rumpukoneella varustettuja koskettimia sekä bassoa ja laulaa. Rumpukone otettiin käyttöön, kun ”Kanelin rumpali lintsasi bänditreeneistä viikon putkeen”.

Maustetyttöjen hurmaavuus on viimeiseen asti pelkistetyissä sovituksissa, mikä kuulostaa suorastaan johtoajatukselta. Anna kuitenkin tuumii, että enemmän se on olosuhteiden pakko.

– Bändin kokoonpano on duo, mutta toki studiossa voi aina fuskata, Kaisa lisää.

Toinen tunnistettava, suorastaan hykerryttävä piirre on Maustetyttöjen tekstien arkirealismi ja suoranainen kurjuuden glamour, mikä esiintyy hirtehisenä lakonisuutena.

– Kaikki, jotka meidät tuntee, tietää, että tällaisia me vain ollaan. En osaa kirjoittaa kuin omasta näkökulmastani, Kaisa vähättelee.

– Vaikea sanoa, selittääkö tekstit itseään, toivottavasti selittävät tarpeeksi, mutta eivät liikaa. Lakonisuus taitaa olla meissä molemmissa aika syvälle juurtunut asenne.

Anna: – Yleisin kommentti meille baareissa on ”miksi murjotat?”.

Maustetytöt on hieman kyseenalainen nimi bändille, joka koostuu kahdesta totisen pokerinaamaisesta soittajasta. Huumoriin viittaava yhtyeen nimi ei varsinaisesti ole kerännyt kiitosta.

Anna: – Ainoastaan yhden henkilön mielestä bändin nimi on ollut hyvä.

– Kaikki muut sanoi heti ensimmäisten keikkojen jälkeen, että ”vaihtakaa nyt jumalauta tuo nimi ja äkkiä”. Tuumittiin, ettei vaihdeta, kertoo Kaisa, joka laulaa myös uudella Pää Kiin levyllä taustoja. Maustetytöt on myös Pää Kiin lämmittelybändin paikalla marraskuisella Nosturin keikalla.

On tosiaan hieman hämmentävää, että keikoilla jo pienimuotoista pöhinää kerännyt yhtye ei vielä ole julkaissut mitään virallista materiaalia. Nyt julkaisusuunnitelmia kuitenkin on olemassa.

Anna: – Joo, tiedossa on nimenomaan suunnitelmia.

Kaisa: – Heti kun ei hoida kaikkea itse, kaikki tuntuu olevan niin perkeleen hidasta.

– Kiinnostusta on ollut vähän turhankin paljon, ja siksikin suunnitelmat ovat vielä vahän auki.

Anna: – Biisejä on kyllä pitkäsoitolliselle. On se kumma, jos ei vuoden aikana sellaista ulos saada.

Syyskuussa 2018 alun perin julkaistun haastattelun jälkeen lupauksia on alettu lunastaa, sillä nyt on ilmestynyt ensimmäinen virallinen Maustetytöt-kappale. Katso Tein kai lottorivini väärin -video alapuolelta.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa