165-vuotias Savolaisen laulu päivitetään tähän päivään – Asialla Jonas And I ja Nightwishin Marco Hietala

4.3.2017 10:50

Folk-poppia englanniksi esittävä kuopiolaisyhtye Jonas And I on tehnyt Suomen ensimmäisestä maakuntalaulusta uuden version, jolla vierailee myös Nightwishista ja Tarotista tuttu Marco Hietala. Kappale ja siihen tehty video julkaistaan tiistaina 7. maaliskuuta.

Jonas and I on tehnyt Savolaisen lauluun yhtä säkeistöä lukuun ottamatta kokonaan uuden sävellyksen ja laulun sanat on käännetty yhtyeen laulukielen mukaisesti englanniksi. Samalla myös nimi on kääntynyt muotoon Savo’s Song. Marco Hietala laulaa alkuperäisestä laulusta tutun viimeisen säkeistön.

– Viime vuonna julkaistu debyyttialbumimme These Days on reissulevy, jossa matkataan maailmalla. Savo’s Song jatkaa hienosti tätä matkateemaa, mutta nyt reissataan ajassa, kertoo laulaja ja kappaleen säveltäjä Roope Hakkarainen, joka kuvailee kokonaisuutta kuulaaksi ja syvälliseksi, jossa on vaikutteita suomalaisesta tarinankerronnasta ja kansanlauluperinteestä.

Englanninkielisen käännöksen on tehnyt Pohjois-Englannissa asuva, Edinburghin yliopistosta valmistunut kääntäjä Liisa Muinonen-Martin. Käännös kunnioittaa alkuperäistä sanoitusta ja siitä voi yhä löytää tutun tarinan, johon on tuotu lisää syvyyttää, tunnetta ja ajattomuutta. Suomen maakuntalauluista ei ole tiettävästi aikaisemmin tehty virallisia englanninkielisiä versioita.

– Kyllä vuonna 2017 suomalaista identiteettiä voi vahvistaa laulamalla myös englanniksi. Laulun syntyvuosina tilanne oli ehkä erilainen, sanoo yhtyeen toinen keulahahmo Jonas Ursin.

Savolaisen laulu on Savon maakuntien yhteinen maakuntalaulu.  Ensimmäisen kerran se esitettiin vuonna 1852. Sen sanoitti August Ahlqvist (kirjailijanimellä A. Oksanen) ja sävelsi Maamme-laulun säveltäjän Fredrik Paciuksen vävy Karl Collan.

Aiheeseen liittyen

Lisää luettavaa