2 minuuttia ja 22 sekuntia, jotka käynnistivät vallankumouksen – The Beatlesin ensimmäisen sinkun julkaisusta 55 vuotta

Lokakuun 5. päivä vuonna 1962 on jäänyt elämään rockin historiaan päivänä, jolloin vielä kovin tuntematon ja levytysuraansa vasta käynnistelevä liverpoolilaisyhtye The Beatles julkaisi ensimmäisen singlensä Love Me Do.

The Beatlesin esikoissingle Love Me Do'n julkaisusta tulee 5. lokakuuta kuluneeksi 55 vuotta.

Love Me Do päätyi julkaisunsa aikaan brittilistojen neljännelle sijalle, mutta harva tietää, että kappale sai alkunsa Paul McCartneyn kynästä jo basistin ollessa vielä teini-ikäinen. Kappaleen syntyvuodeksi on arvioitu vuotta 1958, jolloin Paul oli vielä 15–16-vuotias ja tulevien rocklegendojen yhtye nimeltään The Quarrymen.

Moppitukkien esikoisjulkaisu lähtee käyntiin John Lennonin soittamalla huuliharpulla ja 2 minuutin 22 sekuntin mittaisen kappaleen laulajana toimii itseoikeutetusti herra McCartney. Lennon kertoi vielä vuonna 1980 viimeisessä pitkässä haastattelussaan toimittaja David Sheffille, ettei hänellä ollut suurta osaa kappaleen kirjoittamisessa.

– Minä saatoin auttaa vähän B-osan kirjoittamisessa, mutta en voi vannoa sen nimeen. Tiedän, että hänellä oli biisi valmiina jo Hampurissa, paljon ennen kuin meistä tuli biisinkirjoittajia, Lennon muisteli The Beatles Bible -fanisivuston lainaamassa haastattelussa.

Love Me Do’ta – kuten muitakaan The Beatlesin alkuaikojen kappaleita – ei voi kehua sanoituksiltaan mestariteokseksi. Suurin osa kappaleen sanoista on yksitavuisia ja ”Love”-sanaa toistetaan biisissä kaiken kaikkiaan 21 kertaa. Sanataiteelliset kokeilut tulivat mukaan Fab Fourin musiikkiin vasta myöhemmin.

Love Me Do’n nauhoitettuihin versioihin liittyy myös draamaa bändin juuri tapahtuneen rumpalivaihdoksen myötä. Alkuperäisellä brittisingleversiolla kuullaan bändiin juuri liittynyttä Ringo Starria, mutta esikoisalbumi Please Please Me’lle päätyneellä versiolla rummuista vastaa tuottaja George Martinin palkkaama studiomuusikko Andy White. Potkut saaneen Pete Bestin jälkeen George Martin ei halunnut ottaa riskejä ja Ringon vaatimattomaksi tehtäväksi jäi albumiversiolla tamburiinin heiluttelu.

Paul McCartney on kertonut Love Me Do’n olleen todellinen käännekohta The Beatlesin uralla. Se sinkosi nelikon klubien lavoilta listasijoituksille ja julkisuuteen.

– Hampurissa meillä klikkasi. Cavern-klubilla meillä klikkasi. Mutta se milloin ”tiesimme” päässeemme jonnekin, oli kun pääsimme listoille Love Me Do’lla. Se oli se hetki. Se antoi meille suunnan mihin mennä, McCartney kertoi haastattelussa vuonna 1982.

Paljon onnea, Love Me Do!