50 vuotta The Rolling Stones -perustajan kuolemasta – kuolinyön epäselvät tapahtumat puhuttavat yhä tänäkin päivänä

3.7.2019 22:42

Viime yönä tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun The Rolling Stonesia perustamassa ollut kitaristi Brian Jones menehtyi. 27-vuotiaana kuollut Jones oli saanut potkut yhtyeestä kesäkuussa 1969 Mick Jaggerin, Keith Richardsin ja Charlie Wattsin vierailtua tämän kotona kertomassa yhteistyön jatkamisen muodostuneen mahdottomaksi. Tätä oli edeltänyt Jonesin pitkään jatkunut epäluotettavuus ja holtiton sekoilu huumeiden kanssa. Potkujen jälkeen kitaristi alkoi masinoida uuden bändin perustamista, mutta nämä suunnitelmat eivät koskaan ehtineet konkretisoitua.

Jones löydettiin elottomana heinäkuun 2. ja 3. päivän välisenä yönä kotinsa Cotchford Farmin uima-altaasta. Jonesin ruotsalainen tyttöystävä Anna Wohlin on kuitenkin vakuuttunut, että kitaristi eli vielä altaasta nostettaessa. Lääkäreiden saapuessa paikalle Jonesin pelastaminen oli kuitenkin jo auttamatta liian myöhäistä ja mies julistettiin nopeasti kuolleeksi. Myöhemmin selvisi, että Jonesin maksa ja sydän olivat laajentuneet aiemmasta huumeiden ja alkoholin väärinkäytöstä.

Virallisen kuolinsyyntutkimuksen mukaan kyseessä oli mitä todennäköisimmin päihteiden käyttöön liittyvä tapaturma. Kuolemasta on kuitenkin esitetty myös runsaasti salaliittoteorioita, joiden mukaan kyseessä olisi ollut henkirikos. Motiiveja on haettu muun muassa Jonesin väitetyistä huumeveloista.

Ohjaaja Stephen Woolley perehtyi Jonesin viimeisiin viikkoihin vuonna 2005 julkaistussa Stoned-elokuvassa, jossa nyt jo edesmennyt rakennusurakoitsija Frank Thorogood, joka teki tuolloin kunnostustöitä Cotchford Farmilla, esitetään Jonesin murhaajana. Dokumentissa myös väitetään, että Thorogood olisi tunnustanut teon kuolinvuoteellaan. Näille väitteille ei ole kuitenkaan saatu vahvistusta.

Olipa totuus sitten mikä tahansa, maailma menetti tuona heinäkuisena yönä erittäin lahjakkaan muusikon, jolla olisi epäilemättä ollut vielä paljon annettavaa säveltaiteelle.

Lisää luettavaa