American Pie -hitistä tunnetun Don McLeanin tytär sanoo kasvaneensa pelon ilmapiirissä – ”Jokaiseen kehitysvaiheeseeni liittyy jokin trauma”

Don McLean.
Rick Diamond /Shutterstock /All Over Press

Laulajasuuruus kiistää kaikki väitteet henkisestä väkivallasta.

Muun muassa American Pie -jättihitistään tunnetun laulaja Don McLeanin tytär Jackie McLean avautuu tuoreessa Rolling Stone -lehden pitkässä haastattelussa siitä, miten tämä kasvoi koko lapsuutensa peläten isäänsä ja tämän raivokohtauksia. Jackien mukaan Don oli manipuloiva ja vihainen isä, ja vaikkei tämä koskenutkaan häneen tai veljeensä fyysisesti, henkistä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä tapahtui sitten senkin edestä. Jackien mukaan se oli kuin ”psykologista sodankäyntiä” ja hänestä tuntui kuin olisi kasvanut kultin keskellä.

”Tuntuu kuin tämä yksi henkilö hallitsee kaikkea ja on lähes yliluonnollinen. Hän tietää kaiken ja hänellä on kaikki vastaukset, hän pyörittää koko maailmaa. Yrität sitten jatkuvasti miellyttää tätä henkilöä eikä vain siksi, että se tekee hänet iloiseksi vaan koska tuntuu, että oma selviytymisesi riippuu siitä”, 31-vuotias Jackie kuvailee.

Jackien varhaisin muisto isänsä raivokohtauksesta on ajalta, kun hän oli kaksivuotias. Don, joka on äärimmäisen tarkka kodistaan ja tavaroiden oikeasta järjestyksestä, ei löytänyt avainta johonkin huonekaluun ja ajatteli, että Jackie oli piilottanut sen. Tätä seurasi useita minuutteja kestänyt purkaus, jossa Don huusi ja raivosi naama punaisena lamaantuneelle Jackielle.

”Elimme kotona jatkuvassa pelossa siitä, että pieninkin asia saattoi muuttaa isän hulluksi persoonaksi. Jos joku siirsi jotain esinettä eikä hän tiennyt, missä se oli, hän saattoi raivota tuntikausia. Jokainen meistä keikkui sen vuoksi jatkuvasti veitsen terällä.”

Mitä enemmän Jackielle tuli ikää, sitä pahemmaksi henkinen väkivalta hänen mukaansa kävi. Donista alkoi muun muassa tulla esiin naisvihamielisiä piirteitä, jotka vaikuttivat nuoren tytön kehitykseen. Laulaja saattoi muun muassa jatkuvasti kommentoida televisiossa esiintyvien naisten ulkonäköä ja haukkua heitä lihaviksi tai rumiksi.

”Jokaiseen kehitysvaiheeseeni liittyy jokin trauma. Kun aloin ajella jalkojani, hän raivostui huomatessaan partaveitsen huoneessani. Hän raivostui kun hankin ensimmäiset rintaliivini”, Jackie kuvailee ja sanoo Donin suuttuneen erityisesti siitä, kun hän alkoi seurustella mustaihoisen pojan kanssa. Jackien mukaan Don oli sanonut hänelle toivovansa, että voisi lyödä tätä.

”Hänestä se oli kuvottavaa ja hän sano että pilaan suvun. Hän vaati, että lopetamme seurustelun.”

Rolling Stone haastatteli myös Don McLeania artikkelia varten ja laulaja tyrmäsi lähes kaikki tyttärensä esittämät väitteet. Jackien mukaan Don eristi ja ehdollisti hänet, hänen äitinsä ja veljensä, mutta laulajan mukaan hän päinvastoin voimaannutti heitä. Kodistaan hän myöntää olleensa kuitenkin hyvin tarkka.

”Mitään lamaannuttavia hyökkäyksiä ei olisi koskaan voinut tapahtua, koska hänen äitinsä oli aina läsnä. En koskaan hyökkäisi ketään kohtaan muutenkaan. Jos olen huutanut viisi minuuttia se on saattanut tuntua tunnilta, koska olet säikähtänyt. Saatoin kyllä joskus ärähtää, koska olen temperamenttinen”, Don McLean puolustautuu.

”Olin isä, joka oli aina antamassa vastauksia niitä kaipaaville. En ehdollistanut enkä eristänyt ketään. Olin poissa kotoa 40 prosenttia vuodesta ja sinä aikana Jackie, hänen veljensä ja äitinsä saivat juosta vapaana.”

”Minulle koti on taideteos. Olen antiikkikeräilijä ja suunnittelen ja koristelen taloni tietyllä tavalla. En todellakaan halua, että lapseni tulevat ja pistävät paikat hujan hajan tai siirtelevät tavaroita. Se oli kai virhe minulta, mutta en koskaan sanonut heille mitään heidän omista huoneistaan. Niissä he saivat tehdä mitä huvittaa.”

Don myös kiistää väitteet siitä, että hän olisi kieltänyt Jackieta seurustelemasta pojan kanssa siksi, että tämä oli musta. Hänen mukaansa hän oli vain tavallinen suojeleva isä.

”Kun tyttäreni oli lukiossa, olin hänen suhteen hyvin valppaana. Mielestäni poika syötti hänelle pajunköyttä ja siinä kaikki, mitä hänelle sanoin. Hänen värillään ei ollut mitään tekemistä sen kanssa.”

Don McLean sanoo kasvaneensa itse väkivaltaisessa perheessä, jossa sekä hänen vanhempansa että hänen siskonsa pahoinpitelivät häntä.

”Siksi minua järkyttää, että [Jackie] sanoo näitä asioita, sillä en koskaan halunnut [lasteni] itkevän tai tuntevan mitään sellaista. En koskaan tekisi niin lapselle enkä siksi koskaan koskenutkaan heihin tai ex-vaimooni. Mitään vakivaltaista ei koskaan tapahtunut; vastustan sellaista todella.”

Lue Rolling Stonen koko pitkä artikkeli täältä.