Yhdysvalloissa keikkailusta voi tulla kallista puuhaa – Viisumien hintoihin esitetään huimaa korotusta

Mikäli turvallisuusvirasto saa tahtonsa läpi, joutuvat ulkomaalaiset artistit pulittamaan pitkän pennin soittaakseen keikkoja Yhdysvalloissa.
8.2.2023 14:37

Yhdysvalloissa keikkailu on asia, josta monet artistit haaveilevat ja joka on monien tähtäimessä. Kuten meillä täällä Euroopassa, myös valtameren toisella puolella keikkailusta on viime vuosina tullut haastavaa ja kallista koronan ja nousseiden kustannusten vuoksi. Mutta mikäli Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto saa tahtonsa läpi, tulee Yhdysvalloissa kiertäminen ulkomaisille esiintyjille tulevaisuudessa entistäkin kalliimmaksi, kenties jopa täysin mahdottomaksi.

Turvallisuusvirasto on nimittäin julkaissut esityksen, jossa se ehdottaa merkittäviä korotuksia niin lyhyt- kuin pitkäaikaiseen työskentelyyn tarvittavien työlupien ja viisumien hintoihin. Mikäli viraston ehdotus hyväksytään, nousisi pitkäaikaiseen työskentelyyn tarkoitetun viisumin hinta 460 dollarista 1 655 dollariin ja lyhytikäiseen työskentelyyn tarkoitetun viisumin hinta puolestaan 460 dollarista 1 615 dollariin, mikä tarkoittaa 260- ja 251-prosentin nousua. Lisäksi rajoitettaisiin, että yhden viisumin turvin pystyy työskentelemään maksimissaan 25 henkilöä.

Virasto perustelee hinnan huimaa nostoa sillä, että työviisumien kysyntä on noussut ja maahanmuuttovirasto kärsii tällä hetkellä huutavasta työvoimapulasta (melko ironista). Korotettuun hintaan sisältyisi myös 600 dollarin maksu, jolla rahoitetaan maan turvapaikanhakijoiden ohjelmaa.

”Tämä on iso juttu kaikille ulkomaalaisille bändeille. Se on valtava taakka erityisesti uusille, nouseville bändeille, mutta vaikuttaa myös merkittävästi amerikkalaisyleisöön, sillä valtaosa yhtyeistä ei uskalla enää ottaa riskiä ja sitä ensimmäistä askelta lähteäkseen rakentamaan fanipohjaa siellä”, kanadalaisen Ducks Ltd. -yhtyeen Tom McGreevy kommentoi Stereogumille hintojen mahdollista korotusta.

Metal Sucksin mukaan turvallisuusvirasto on yrittänyt hintojen nostamista viimeksi vuonna 2020. Tuolloin hintoihin esitettiin 50-prosentin nostoa, mutta sitä ei tehty. Artistiviisumien hintoja on nostettu viimeksi vuonna 2016.

Lisää luettavaa