Amorphis päättää kiertueensa erikoiskeikalla – Esa Holopainen kertoo menneestä rundista ja bändin suunnitelmista

Miltä Amorphis-keikka näyttää virtuaalitodellisuudesta käsin katsottuna?

Denis Goria

Amorphis on pysynyt ahkerana vuonna 2015 julkaistun Under the Red Cloud -albumin jälkeen. Bändi on kulkenut sitkeästi tien päällä, ja 23.9. tämä episodi yhtyeen uralla päättyy, kun yhtye nähdään Helsingin The Circus -klubilla. Mitä sen jälkeen? Uusi levy, tietysti – ja asiallisen tuottajan kera, vieläpä.

The Circus -keikka on sikäli todellinen erikoiskeikka, että klubin ulkopuolellekin jäänyt yleisö voi osallistua ilonpitoon VR-lasien avulla. Konsertista lähetetään ilmainen 360°-streamaus, jonka kuka tahansa voi katsoa kotoa käsin virtuaalitodellisuuslaseilla. Tästä kokeilusta on tiedossa juttua Soundiinkin, että miten moiset lasit toimivat keikkakäytössä.

Kitaristi Esa Holopainen kertoi Soundin Timo Isoaholle hieman yhtyeen menneestä parista vuodesta ja tulevaisuudennäkymistä. Hän uskoo, että Circuksessa on varmasti monenlaisia tuntemuksia ilmassa.

”Itse en muista, milloin olisi ollut yhtä paljon säpinää – niin hyvässä kuin pahassa”, Holopainen sanoo.

”Päällimmäisenä muistuu mieleen ensimmäinen levyn tiimoilta tehty Euroopan-rundi, jolloin lämmittelimme Nightwishille lauteet loppuvuodesta 2015. Uskomattoman hieno reissu ystävien ympäröimänä. Euroopassa sekä Etelä-Amerikassa kiersimme vielä omiin nimiin kevään 2016 ennen festivaalisesonkia.”

”Myös Eclipse-juhlakeikat olivat hieno kokemus. Koko levyn kahlaaminen läpi syksyllä 2016 oli aikamatka yli kymmenen vuoden taakse.”

Viime vuosien rankimmaksi episodiksi Holopainen mainitsee viimekeväisen kahden kuukauden Pohjois-Amerikan-kiertueen, joka periaatteessa meni hyvin, mutta jonka jälkeen basisti Niclas Etelävuori erosi yhtyeestä. Bändille oli jo buukattu kesäksi useita keikkoja, joten korvaaja piti saada pian.

”Kaikkien mielestä ainoa vaihtoehto oli kysyä entistä Amorphis-miestä Oppu Lainetta apuun. Opun kanssa käytiin pikainen keskustelu ja sovittiin, että mies hoitaa sovitut keikat ja katsotaan siitä sitten eteenpäin. Opun kanssa on ollut hieno kesä ja nyt syksyn keikkojen aikana homma on hitsautunut hyvin yhteen”, Holopainen kertoo.

Kiertueen paketoimisen jälkeen Amorphis aikoo suunnata ripeästi studioon. Under the Red Cloudin ystäviä ilahduttanee tieto, että seuraavakin levy tehdään tuottaja Jens Bogrenin avustuksella.

”Otetaan varmaan muutama toipumispäivä, ja sitten alkaa uusien kappaleiden treenaaminen. Onneksi tässä ollaan vielä nuoria ja vetreitä joten hyvin jaksaa”, Holopainen sanoo ja naurahtaa.

”Meillä on toistaiseksi noin parikymmentä demobiisiä, joita aletaan kahlata läpi kevyellä intensiteetillä. Koko palettia johtaa jälleen Jens Bogren, jonka kanssa esituotanto Helsingissä alkaa lokakuun lopulla. Erityisen siistiä on myös se, että Oppu on taas pitkästä aikaa mukana äänitysessioissa.”