Anarchy in the UK täyttää tänään vuosia – punkrockin klassikkobiisi on taipunut moneen muotoon

https://youtu.be/cBojbjoMttI

Tällä päivämäärällä vuonna 1976 tapahtui Briteissä suuria. Pahamaineinen räyhääjälauma nimeltä The Sex Pistols julkaisi ensimmäisen singlensä nimeltä Anarchy in the UK, ja vaikka biisi ei noussut kovin korkealle singlelistalla – parhaimmillaan se oli sijalla 36 – se antoi osaltaan kasvot punk-aatteelle ja koko populaarikmusiikin suurelle muutokselle. Yhä suurempi osa yleisöstä alkoi väsyä proge-eepoksiin ja ähkytaudin riivaamiin rock-dinosauruksiin, ja toimintaa alettiin viedä takaisin katutasolle ja kellareihin.

Ajan mittaan Anarchy in the UK:sta on muodostunut superklassikko, jota suurin piirtein joka toinen bändi on jossain vaiheessa tapaillut treenikämpällä. Biisistä on ilmaantunut myös monia yllättäviäkin versioita, joten listaamme tässä merkkipäivän kunniaksi muutamia huomionarvoisia tai merkillisiä näkemyksiä vanhasta taistelulaulusta. Ja sen aidon & alkuperäisenhän voi kuunnella yläpuolelta.

Megadeth

Yksi tunnetuimmista Anarchy-covereista on Megadethin So Far, So Good… So What! -kolmoslevylleen (1988) levyttämä versio. Dave Mustaine ja kumppanit esittävät kappaleesta alkuperäiselle uskollisen mutta hivenen jähmeän läpiluennan, ja biisi oli ainakin ennen muinoin normikamaa myös yhtyeen keikoilla.

Mötley Crüe

Mötley Crüe tallensi biisin Decade of Decadence -kokoelmalleen (1991). Vince Neil on väittänyt saaneensa version myötä puhelun itseltään Johnny Rottenilta, joka tarinan mukaan kehui esitystä mainioksi. Eihän se yhtään pöllömpi olekaan, ei siinä mitään.

Eläkeläiset: Anarkistijenkka

”Minä olen anarkisti, nastahampaat ja rautaristi”, tykittelee Eläkeläiset vuoden 1994 versiollaan. Uskallamme epäillä, etteivät suomalaiset saaneet Vince Neilin tapaan onnittelusoittoa. Vaikka toisaalta tämä lienee enemmän punk kuin kaksi yllä mainittua coveria yhteensä.

Richard Cheese

Kun nyt tykittelyosastolle lähdettiin, täytyy jonon jatkoksi laittaa Richard Cheesen limainen loungeversio vuodelta 2013. Samalla The Royal Baby Albumilla on vastaavanlaiset coverit muun muassa Dead Kennedysin Too Drunk to Fuckista, Nine Inch Nailsin Closerista ja Prodigyn Smack My Bitch Upista. Hyvä!

The Ukulele Orchestra of Great Britain

Jos Anarchy in the UK:n laittaa hakusanaksi Spotifyhin, ilmaantuu silmien eteen kymmeniä versioita aiheesta. Mutta päätetäänpä tämä lista sellaisella versiolla, jota ei suoratoistopalvelusta löydy: huumorintajuinen The Ukulele Orchestra of Great Britain on sekin esittänyt punk-ikivihreää konserteissaan. Ei varmaan osannut Sex Pistols aikanaan treenikämpällä kuvitella, minkälaisissa yhteyksissä heidän hengentuotettaan vielä tulevaisuudessa esitettäisiin. Mukava poljento, joka tapauksessa.