Anssi Kela kertoo albumistaan, uutuuksia myös Tero-Petri Suovaselta ja DWNSTRSilta

22. maaliskuuta ilmestyvä Anssi Kelan viides studioalbumi on saanut otsikon. Se on Anssi Kela – erittäin hyvien syiden vuoksi.

– Levyn nimeäminen omalla nimellä on tietysti se kortti, jonka artisti voi käyttää urallaan yhden kerran. Yleensä siihen turvaudutaan silloin, kun mitään muuta ei keksitä. Tässä tapauksessa oman nimen käyttö oli kuitenkin täysin harkittu liike, se symboloi montaakin asiaa, Kela kertoo.

– Ensinnäkin albumi on minulle jonkinlainen uusi alku. Vaihtoon on mennyt levy-yhtiön lisäksi myös musiikillinen ilmaisu. Päätin levyä tehdessä astua sivuun perinteisestä ”kotimainen mieslaulaja” -genrestä ja lähteä kulkemaan omaan suuntaan. Nyt on siis käännetty uusi lehti. Toiseksi nimi heijastaa sitä, että tämä on nyt niin minun näköiseni levy kuin mahdollista. Olen tehnyt itse miksausta ja masterointia lukuunottamatta kaiken: olen säveltänyt, sanoittanut, sovittanut, tuottanut, äänittänyt, soittanut ja laulanut koko roskan. Musiikissa kuuluu koko kulkemani matka, se on kokemusten summa. Tätä symboloi myös kansikuvan sormenjälki: tämä levy on enemmän minua kuin mikään aikaisemmista albumeistani.

Pystytkö nostmaan pitkäsoitolta esiin tämän hetken omaa suosikkiasi?

– Ainakin levyn päättävä Parasta aikaa -biisi on minulle tärkeä, koska olen yrittänyt siinä pukea sanoiksi sen, millä tavalla tarkastelen tällä hetkellä elämääni. Kappale on eräänlainen statuspäivitys.

Levoton tyttö -videon voi katsoa tässä alla:

Limonadi Elohopea -yhtyeessä tunnetuksi noussut laulaja/lauluntekijä Tero-Petri Suovanen julkaisee pitkästä aikaa uutta musiikkia. Korvaamattomat-albumi ilmestyy 8. maaliskuuta ja Joku vielä rakastaa häntä huolella -kappaleen voi kuunnella Soundcloudissa.

– Halusin tehdä lauluja ympärilläni olevasta elämästä. Levyn yhtenä teemana on työelämän murros. Ihmiset joutuvat joustamaan muutospaineissa. Toisinaan on toki hyväkin päätyä ottamaan kokonaan uusi suunta. Oman osansa teksteissä saavat myös ne, jotka ovat kahlinneet itsensä kiinni saavutettuihin etuihin. Nykyajan työelämä on kuin Speden elokuva – lahjakkaat ihmiset näyttelevät hätäisesti kyhätyissä kulisseissa, Suovanen kuvailee.

– Sanoitusten pohjalla oli alun perin keksimäni tarina musikaalia varten. Tästä tekstit lähtivät versomaan. Biisijärjestys on nyt kuitenkin sekoitettu ja alkuperäinen tarina on toissijainen. Koin teemalevyidean liian tönköksi ja kahlitsevaksi – nyt jokainen biisi toimii omillaan.

Helsinkiläinen vaihtoehtorockyhtye DWNSTRS puolestaan julkaisee Cerebral Drag -levynsä 1. maaliskuuta. DWNSTRS-tapaan tuotokselta löytyy paitsi synkkää ja äänekästä rockmusiikkia myös yhtyeen uran melodisinta antia, kuten vaikkapa Pavementin ja Royal Truxin lo-fi-tunnelmissa etenevä nimikappale, joka soi yhtyeen Facebook-sivulla.

– Temaattisesti levy pyörii sekoamisen ympärillä, sillä jossakin vaiheessa skitsotti vähän keskimääräistä enemmän! Levy on kokonaisuutena poikkeuksellisen poppia kamaa meiltä, vaikka siinä on paljon saastaa sävellysten päällä, sanoo laulaja Asmo Palteisto.