Anssi Tikanmäki on kuollut

Säveltäjä ja muusikko oli kuollessaan 69-vuotias.
7.6.2024 09:26

Muusikko, säveltäjä ja sovittaja Anssi Tikanmäki menehtyi tiistaina 4.6. vakavan sairauden uuvuttamana, uutisoi Yle. Suru-uutisesta on kerrottu myös Tikanmäen Facebook-sivuilla. Tikanmäki oli kuollessaan 69-vuotias.

Haapajärvellä 18. maaliskuuta 1955 syntynyt, Sibelius-akatemiasta musiikinopettajaksi vuonna 1980 valmistunut Tikanmäki nousi suuren yleisön tietoisuuteen Juice Leskinen Grand Slam -yhtyeestä. Tikanmäen tunnetuimpia teoksia on hänen soolodebyyttinsä Maisemakuvia Suomesta (1981) ja erityisesti levyn kappale Aamu lakeuksilla. Kultalevyrajan vuonna 2016 ylittänyt Maisemakuvia Suomesta on kaikkien aikojen myydyimpiä teemallisia kotimaisia instrumentaalilevyjä.

Tikanmäki julkaisi soolourallaan kymmenen levyä. Viimeisin vuonna 2012 ilmestynyt Anthems syntyi yhdessä kitaristi Roope Latvalan (Stone, ex-Children of Bodom, ex-Waltari) kanssa ja se sisälsi tunnettuja kansallishymnejä uusina versioina.

Grand Slam -yhtyeen lisäksi Tikanmäki soitti urallaan muun muassa Ikaros-yhtyeessä ja Hectorin kanssa. Hän teki myös sovituksia muun muassa Apulannalle, Anna Erikssonille, Negativelle ja Yö-yhtyeelle.

Tikanmäki teki musiikkia myös teatteriin ja elokuviin. Tikanmäki sävelsi musiikit muun muassa Mika Kaurismäen Arvottomiin (1982) ja Klaani – tarina Sammakoitten suvusta -elokuvaan (1984), josta Tikanmäki palkittiin Jussi-palkinnolla, sekä Aki Kaurismäen Juha-mykkäelokuvaan (1999).

Lisää luettavaa